Lenaart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 maart 2020 door Patrick Simons

Vrachtwagenchauffeur Lenaart wil juist in tijden van crisis zijn dank niet laten verflauwen

Tijdens de coronacrisis is er voor predikanten en evangelisten een stuk minder werk. Dat geldt ook voor Arjan Baan. Zo worden er preekbeurten en bijeenkomsten afgezegd. De evangelist komt daarom gedurende de coronacrisis met een dagelijkse vlog. In het vierde deel spreekt hij met vrachtwagenchauffeur Lenaart.

“Lenaart is rondreizend evangelist”, vertelt Baan. “Hij is vrachtwagenchauffeur, heeft bijbelteksten achter op zijn auto staan en altijd traktaten en Bijbels bij zich. Ik ben vandaag benieuwd hoe hij de coronacrisis beleeft.” Lenaart vertelt over zijn zoontje van een half jaar en de gedacht dat die kwetsbaarder is voor het virus. “Toen die coronacrisis begon, moest ik denken aan dat lied: ‘Ik stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God. Want in Zijn hand ligt heel mijn levenslot.’ Ik ga dus niet mee in de paniek van de wereld, al volg ik het wel met nieuwsgierigheid.”

Ook in zijn werk merkt Lenaart dat de gedachten over corona veranderen. “In het begin denkt iedereen dat het wel losloopt, maar nu merk je ook wel een beetje bezorgdheid. Ik heb een brief gekregen dat er minder werk is. Het werk dat er is, moet onder de chauffeurs verdeeld worden. Daardoor ben ik vandaag thuis, omdat er minder gewerkt en dus ook minder inkomsten binnenkomen. Daar moeten we financieel wel even op letten, maar ik heb daar wel vertrouwen in. Het is ook een uitdaging.”

Vervolgens vraagt Baan wat de coronacrisis met het geloof van Lenaart doet. “Ik word er niet angstig en onzeker van”, vertelt Peter. “Maar ik kom er zelf nu wel achter hoezeer ik geniet van het leven en het consumeren. Ik kom erachter hoe lekker het is om gewoon even te shoppen als je iets nodig hebt. Ik las vandaag een tekst in Prediker 7 waar staat dat je op de dag van voorspoed van het goede mag genieten. Ik geloof dus absoluut dat het mag. Maar bedenk op de dag van tegenspoed dat God zowel het ene als het andere gemaakt heeft.”

“In een andere tekst staat dat God alle dingen in ruimte mate schenkt om van te genieten. Dat mogen we als christenen met een vrij geweten doen. Niet buitensporig uiteraard, maar wel gewoon genieten. De andere kant is dat als er andere tijden aanbreken onze dankbaarheid naar God daar niet onder mag lijden. Want God is dezelfde.”

Baan: “Als God het ons geeft, mogen we hem eer geven, maar als God het ons ontneemt gaan we rebels of omstandig zijn omdat we het niet krijgen. Het gaat erom dat je innerlijk vrij bent om Hem te dienen in voor- en tegenspoed.”

“Dat is ook altijd het gebed van mijn vrouw en mij geweest”, reageert Lenaart. “Dat als er nog een eens een dag aanbreekt waarin de wereld op zijn kop staat, dat we juist dan in onze dank niet willen verflauwen. Dit is in die zin nog maar een zuchtje. Er kunnen nog veel grotere dingen komen en Gods Woord leert ook dat er nog veel grotere dingen gaan komen over deze aarde.”


Corona
- Bekijk deze hartverscheurende fotoreportage over coronapatiënten in Italië: "God red ons!"
- Nienke runt een duurzame kledingwinkel: "Normaal gesproken overleeft de winkel de coronacrisis niet"
- Door corona ziet Kars Veling (71) zijn vrouw niet meer: "Het voelt alsof ik haar in de steek heb gelaten"
- Dominee Bert van Veluw vraagt zich af of corona een straf van God is
- Brief aan GerGem-kinderen: "De dominee heeft jullie iets verteld wat niet waar is"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.