Zingen kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Dominees roepen collega's op om na de kerkdienst een couplet uit het Wilhelmus te zingen

'Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, verlaat mij nimmermeer', zo begint het zesde vers van het Wilhelmus. Vier dominees roepen hun collega's op om aanstaande zondag na de kerkdienst dit vers te zingen.

In de oproep verwijzen ds. H. C. Bezemer, ds. J. J. G. den Boer, ds. M. Messemaker en ds. M. K. de Wilde naar de coronatoespraak van premier Mark Rutte. 'Het klonk als een pleidooi waarbij mensen met een sterke weerstand immuniteit op zouden moeten bouwen, zodat er op die manier een beschermend schild zou ontstaan rondom onze ouderen en zwakkeren. (...) Maar de naam van God werd niet genoemd. En als alleen mensen een schild vormen, hoe beschermd zijn we dan? Wij hebben een ander schild nodig. Persoonlijk, als kerk, maar ook als land en volk. In de Bijbel spreekt Psalm 84 van God, de HEERE als van een schild. En juist deze belijdenis van God als schild, met daarbij de uitspraak dat de mens die op Hem vertrouwt welzalig is, heeft zijn weg gevonden naar ons volkslied: ‘Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer’.

Er is een nationale dag van gebed geweest, kerkklokken hebben geluid en laten we nu blijven bidden, ook als er niet om gevraagd wordt. En misschien kunnen we biddend onze regering en ons land wijzen op God als schild. Want elk ander schild kan ons uiteindelijk niet beschermen. Wanneer wij dit willen doen, is dit wellicht mogelijk door op zondag 22 maart na de kerkdienst een couplet van ons volkslied te zingen', aldus de predikanten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.