Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Vragensteller worstelt met afwijzen homoseksualiteit - bekijk het antwoord van Herman van Wijngaarden

'Ik worstel toch al een geruime tijd met de vraag wat het belang/overweging van God is om homoseksualiteit af te keuren en het te zien/benoemen als zonde. Je doet er niemand kwaad mee, je hebt een liefdevolle en waardige relatie en het voelt voor mij natuurlijk. Waarom worden mensen hun hele leven lang ‘gestraft’ om wat ze voelen en verlangen?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Herman van Wijngaarden heeft er als christelijke homoseksueel voor gekozen om celibatair te leven. Hij geeft advies.

"Hoewel ik je vraag goed snap, meen ik er toch een (te) moderne denkwijze in te zien", vertelt Herman. "Duur gezegd is dat de gedachte dat de christelijke ethiek opgaat in de tweede tafel van de wet (lees verder, ik leg het uit). Je weet waarschijnlijk dat de Tien Geboden worden onderscheiden in de eerste tafel, die vooral gaat over onze relatie met God, en de tweede, die vooral gaat over onze relatie met de medemens. In de christelijke ethiek wordt tegenwoordig de eerste tafel nog wel eens vergeten. We denken dat iets goed is zolang het niet in strijd komt met de tweede tafel van de wet. Of zoals jij het zegt: zolang je er je medemens geen kwaad mee doet.

Maar in de ethiek moeten we ook altijd rekening blijven houden met de eerste tafel. Je kunt dingen doen waarmee je geen mens kwaad doet, maar waarmee je God wél tekort doet. Als iemand in zijn eentje (of in zichzelf) een keiharde vloek uitspreekt, heeft ‘niemand’ daar last van... maar God wel! Kortom, dat je ergens geen mens kwaad mee doet, is dus niet alles wat er gezegd kan en moet worden. Jezus zei niet alleen dat je je naaste moet liefhebben als jezelf, maar ook dat je de Heere zult liefhebben met heel je hart en met heel je ziel en met heel je verstand en met heel je kracht (Matth. 12:30).

In dat laatste zit voor mij de belangrijkste reden om geen seksuele relatie aan te gaan. Ik geloof dat God dat van mij vraagt; en uit liefde voor Hem houd ik me daaraan. Ook al begrijp ik niet helemaal waaróm Hij dat van me vraagt. Want ik herken wat je zegt: je kunt als homo toch een heel liefdevolle en waardige relatie hebben. En: het voelt heel natuurlijk."


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
Meer over Homoseksualiteit »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Een heel mooi antwoord! God wijst een homoseksuele relatie af vanuit Zijn liefde, omdat Hij weet dat het de mens beschadigt net zoals bijv. roken en overspel de mens beschadigt. En daarmee doe je inderdaad ook God verdriet.
B
Mooi verwoord ,vind het moeilijk om het voor een ander goed te moeten vinden door de overheid.gewetens vrijheid staat op het spel. Ik merk wel dat ik met veel homoseksuelen juist een klik voel en in liefde kan samenleven .geloven en praktiseren gaan niet samen. medemensen liefhebben juist wel .agressie is vaak angst en dat is zondig en daarin moeten sommige christenen zich bewust van worden.en die angst moet overwonnen worden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.