Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Theoloog Alain Verheij denkt tijdens de coronacrisis aan deze 4 bijbelverhalen

"Jozef riep de farao op om te gaan hamsteren", schrijft theoloog Alain Verheij in dagblad Trouw. "Die voorraad is niet alleen bestemd voor de farao. Die is voor iedereen, voor het hele volk, ook voor de zwakkeren." Een groot verschil met de hamstertoestanden in Nederland tijdens de coronacrisis, ziet Verheij. "Hamsteren is prima, als het niet alleen voor jezelf is, maar ook voor de ander, de zwakkere."

Hoe moet je je gedragen in tijden als deze?, vraagt de theoloog zich af. Hij merkt op dat er vier Bijbelverhalen zijn die richting kunnen geven. Het tweede verhaal gaat over brood dat uit de hemel neerdaalt toen het Joodse volk onder leiding van Mozes naar het beloofde land vertrok. De regel was dat iedereen zoveel mag verzamelen als er voor die dag nodig is. Maar sommigen verzamelden, tegen Gods voorschriften in, meer. De volgende dag was al het voedsel bedorven. Verheij: "Erop vertrouwen dat er genoeg is, voor iedereen – dat lukt niet zomaar."

Hij verwijst ook naar de Bergrede. 'Maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken', zo klinkt het. "De Bergrede van Jezus bevat eigenlijk een onmogelijke opdracht: wees volmaakt. Dat kan natuurlijk niemand. Misschien is de boodschap vooral: jij bent God niet, en dat hoef je ook niet te zijn. (...) En wees ook niet zo boos op Mark Rutte of het RIVM. Die zijn ook God niet. Die gedachte kan de enorme druk die op mensen wordt gelegd om perfect te zijn een beetje wegnemen."

Tenslotte benoemt Verheij een bijzonder verhaal van Jezus over vijf dwaze en vijf wijze meisjes. "Alle tien hebben ze een olielamp meegenomen, maar slechts vijf van de tien hebben extra olie bij zich (gehamsterd!). (...) De les van dit verhaal is dat de verlossing altijd langer op zich laat wachten dan je meestal denkt. En in de tussentijd moet je je kop er wel bij houden."

Lees het volledige verhaal van Alain Verheij in Trouw.


Corona
- Hongersnood in Pakistan: "Tienduizenden christenen moeten thuis blijven"
- Theoloog N. T. Wright heeft tijdens coronacrisis geen behoefte aan christelijke antwoorden
- Antine ontmoet als arts tientallen patiënten in epicentrum corona: "God blijft machtig, wat er ook gebeurt"
- RD-hoofdredacteur hekelt roep om verbod religieuze samenkomsten: "Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan"
- Schitterend: Veenendalers verlaten hun huis om christelijke klassieker te zingen
Meer over Corona »

Reacties

De verhalen van Jozef en van de tien bruidsmeisjes laat zien dat het verstandig is om in goede tijden voorraad aan te leggen. Als je dat pas doet als de slechte tijden aanbreken ben je te laat en is er niet genoeg voor iedereen. De regering was zo verstandig om wat €€ op te sparen, waar nu bedrijven mee overeind gehouden worden.

Helaas was het RIVM niet zo proactief en heeft het verzuimd genoeg voorraad beschermingsmiddelen op te laten slaan en noodvoorzieningen te creëren. Terwijl toch voorspelbaar was dat er zo'n virus aan zat te komen.
J
Een rabbijn zei dat dit het grootste oordeel is dat over de mensheid komt sinds de zondvloed.Dat is ook wel belangrijk en interessant om in gedachten te houden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.