Rudolf Setz
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET ALPHA

 

"Alpha is de bron waar vanuit Assen Zoekt is ontstaan"

In zijn zoektocht naar een manier om relaties te leggen met mensen buiten de kerk, stuit Rudolf Setz op Alpha. “Het was precies wat ik nodig had, de missing link. Het is zo belangrijk dat een kerk uitreikt naar mensen en vervolgens ook een veilige plek heeft waar mensen in gesprek kunnen gaan. Dat was Alpha.”

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Op dat moment is Rudolf Setz nog opbouwwerker in de Christelijk Gereformeerde Kerk. Hij besluit Alpha voor het eerst zelf te geven, in 1997. “We hebben ons in alles aan het concept gehouden. Ik wilde weten waarom het zo goed werkte.” Alle elementen van Alpha komen terug in zijn Alpha: samen eten, een inleiding en vervolgens het gesprek in de kleine groep. Voor de inleidingen gebruikt Rudolf letterlijk de praatjes van Nicky Gumbel.

Het Nieuwe Testament in de praktijk
“Het raakte mij op die eerste Alpha hoe Alpha je helpt om het geloof toe te passen in je dagelijks leven. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor mezelf. Alpha heeft mijn denken en mijn manier van spreken totaal veranderd.” Ook bij andere deelnemers merkt Rudolf verandering. Hij beschrijft het als het Nieuwe Testament in de praktijk.

"Niet op een zeepkistje mensen het evangelie opdringen, maar een plek creëren waar mensen het leven met elkaar kunnen delen”

Door de jaren heen ziet Rudolf veel levens veranderen op Alpha. “Het heeft ons allemaal geholpen om op een andere manier naar evangelisatie te kijken. Niet op een zeepkistje gaan staan en mensen het evangelie opdringen, maar een plek creëren waar mensen het leven met elkaar kunnen delen.” Vandaag de dag wordt Alpha in vele huiskamers in Assen georganiseerd. In het voorjaar van 2019 waren dat tien Alpha’s, waarbij alle Alpha’s zich houden aan het originele Alpha-concept: eten, inleiding en gesprek.

‘Alpha is onderdeel van ons DNA als kerk’
“Alpha is de bron waar vanuit Assen Zoekt is ontstaan,” vertelt Rudolf. “Het begon bij ons verlangen om kerk te zijn voor de mensen buiten de kerk. We droomden ervaren dat Alpha en de manier waarop we kerk zijn goed op elkaar aan zouden sluiten.” Dat was het geval. Naast de kerkdienst op zondagochtend, organiseert Assen Zoekt samenkomsten met middelgrote groepen van maximaal dertig mensen. Ook in deze groepen wordt het concept van Alpha gevolgd. “Het voelt als een plek waar familie samenkomt, net als Alpha.”

“Alpha is onderdeel van ons DNA als kerk. Het hoort er helemaal bij.” Iedereen binnen Assen Zoekt kent Alpha. Na elke Alpha worden er getuigenissen gedeeld en de leiding van de kerk is volop betrokken bij het organiseren van de cursus. “Het is zo normaal geworden voor ons als kerk om uit te nodigen. We merken dat mensen graag uitgenodigd willen worden voor Alpha.”

‘Het is de motor achter de groei van Assen Zoekt’
De deelnemers die op Alpha komen ervaren regelmatig een positieve verandering in hun eigen leven, of zien dit gebeuren bij anderen. “Ze willen graag mee blijven doen,” vertelt Rudolf. Elke Alpha stelt het team zich daarom de vraag: welke rol zou het best passen bij deze persoon op een volgende Alpha? “Zeker veertig tot zestig procent van de deelnemers heeft een rol bij de volgende Alpha. We hebben zo nooit een tekort aan leiders!”

“Elke keer dat we Alpha organiseren, groeit onze kerk met dertig tot vijftig mensen"

Inmiddels organiseert Rudolf al ruim twintig jaar Alpha. Hij vertelt: “Elke keer dat we Alpha organiseren, groeit onze kerk met dertig tot vijftig mensen. Het is de motor achter de groei van Assen Zoekt.” En Rudolf en Assen Zoekt zijn nog lang niet klaar met Alpha. “We geven Alpha inmiddels in het Farsi, Engels en Nederlands. En aan verschillende doelgroepen: aan jongeren, aan volwassenen… we zijn nog lang niet klaar.”

Ook benieuwd wat Alpha in jouw omgeving kan doen?

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.