ds a schot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 maart 2020 door Patrick Simons

GerGem-predikant noemt coronavirus een oordeel van God: "Daar kunnen we niet omheen"

Predikanten en voorgangers vinden het soms lastig om de juiste woorden te vinden rondom het coronavirus. CIP.nl sprak met verschillende predikanten over hoe zij de afgelopen zondag ervoeren. Hun reactie lees je hier. Ds. A. Schot van de gereformeerde gemeente had tegenover het Reformatorisch Dagblad overigens weinig moeite met het vinden van de juiste woorden: "We kunnen er niet omheen dit als een oordeel van God te zien", stelt de predikant. 

In gesprek met de krant, stelt ds. Schot onder andere dat hij een spanningsveld ervaart tussen aan de ene kant het geloof in Gods voorzienigheid en aan de andere kant de eigen verantwoordelijkheid. "In de Bijbel worden de onderlinge samenkomsten voorgeschreven. Maar we hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. We moeten onszelf niet moedwillig in gevaar brengen." Hij vertelt ook dat hij tijdens biddag preekte over een gedeelte waarin het volk Israël gestraft werd met de pest na een zonde van Koning David. Schot ziet daarin overeenkomsten naar de huidige situatie. 

Hij aarzelt dan ook niet om het coronavirus te bestempelen als een oordeel. "Daar kunnen we niet omheen. Er gaat een bijzondere sprake uit van dat virusuitbraak." Dat kunnen we volgens de predikant op verschillende manieren interpreteren. "Je kunt zeggen dat de duivel het virus gebruikt om de kerkdiensten te verstoren. Maar met evenveel recht kun je stellen dat God bezig is de zonden te bezoeken."


Corona
- Hongersnood in Pakistan: "Wetenschap dat tienduizenden christenen niet aan eten komen en in hun huisje moeten blijven maakt me onrustig.”
- Antine ontmoet als arts tientallen patiënten in epicentrum corona: "God blijft machtig, wat er ook gebeurt"
- Theoloog N. T. Wright heeft tijdens coronacrisis geen behoefte aan christelijke antwoorden
- RD-hoofdredacteur hekelt roep om verbod religieuze samenkomsten: "Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan"
- Schitterend: Veenendalers verlaten hun huis om christelijke klassieker te zingen
Meer over Corona »

Krijg hier volledige toegang tot CIP.nl

Reacties

Het herkennen en benoemen van zegeningen, liefde en genade van God zet aan tot lofprijs en dankbaarheid (dat is pecies waar Hij ons voor gemaakt heeft!). Dit is volgens mij met veel grotere zekerheid te doen dan het herkennen en benoemen van oordelen van God. Los van het gegeven dat ik niet geloof dat deze negatieve dingen aan God toe te schrijven vallen, is het ook zondig (in de zin van niet tot je doel komen) want het leidt absoluut niet tot eer van God.
A
Als je de achtergrond gaat bestuderen, moet het als zeer waarschijnlijk worden beschouwd, dat dit een gevolg is van menselijk experimenteren met biologische oorlogvoering in Wuhan. Het is mijn inziens onverantwoord, om dit aan God toe te schrijven, het heeft immers niet een bovennatuurlijke oorsprong. Mijn mening: een werk van de tegenstander, waar we tegen moeten bidden. - PS
Nico Pleijsier, bekering, verootmoediging en vertrouwen stellen op God naar aanleiding van deze griep leidt wel degelijk tot eer van God. Wij mensen ervaren zoveel als negatief maar er gebeurt niets zonder dat God er vanaf weet. :)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.