babybijbel NBG
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 maart 2020 door NBG

Bijbelse namen: onbekend maar toch bemind

In 2019 werden er in Nederland ruim 169.000 baby’s geboren. In mijn vorige blog schreef ik over de populairste bijbelse kindernamen. Maar er zijn vorig jaar ook heel veel andere mooie namen uit de Bijbel aan baby’s gegeven.

Veel namen zijn variaties op een bijbelse naam. Zo zijn bijvoorbeeld James en Jack afgeleid van Jakob, Joep komt van Jozef en Mats van Matteüs. Bij de meisjes zijn veel bijbelse namen afgeleid van Elisabet of Johannes, zoals Janna of Jente.

Belangrijke vrouwen
Op de lijst komen ook minder bekende bijbelse voornamen voor. Bij de meisjesnamen treffen we Loïs (ook Lois) aan. Deze naam is vorig jaar 376 keer gegeven en staat daarmee op plek 34. Loïs komen we alleen tegen in 2 Timoteüs 1:5. Ze is de grootmoeder van Timoteüs. Paulus schrijft over haar dat ze een oprecht geloof had. Loïs is een Griekse naam en betekent iets als: superieur.

Een andere meisjesnaam uit de Bijbel is Chloë (ook Chloé of Chloe). Chloë is vorig jaar (inclusief varianten) 330 keer vernoemd. Ook deze naam komt maar één keer in de Bijbel voor: in 1 Korintiërs 1:11. Hij betekent: jong groen of jonge scheut.

De naam Febe (Engels: Phoebe) wordt in 2019 37 keer aan een meisje gegeven. Febe wordt genoemd in Romeinen 16:1. Ze is een leider van de kerk in de stad Kenchreeën en werkt met Paulus samen. De naam Febe komt uit het Grieks en betekent: helder.

Er is nog een onbekende vrouw in het Nieuwe Testament die vorig jaar vernoemd is: Salomé. De naam zelf is ook relatief onbekend, er waren vorig jaar maar 25 meisjes die deze naam hebben gekregen. In het Nieuwe Testament komen we Salomé tegen in Marcus 15:40-41 en Marcus 16:1. Samen met Maria uit Magdala en de andere Maria is zij de eerste getuige van het lege graf na Jezus’ opstanding. Volgens de joodse geschiedschrijver Flavius Josefus is er nog een Salomé in de Bijbel: de stiefdochter van Herodes Antipas, die ter beloning voor haar mooie dans het hoofd van Johannes de Doper vraagt. Salomé betekent: vrede van Sion.

Nooit van gehoord
Ook bij de jongensnamen komen we voornamen tegen waarvan veel mensen nog nooit gehoord hebben, maar die toch in de Bijbel staan, bijvoorbeeld de naam Kenan. In Genesis 5 lezen we dat Kenan de achterkleinzoon van Adam is. In Lucas 3:23-38 komen we Kenan nog eens tegen in de lijst met voorouders van Jezus. Kenan betekent: speer.

Ook de naam Manoa(c)h is heel onbekend. Hij staat in Rechters 13. Net als Kenan is deze naam vorig jaar 25 keer gegeven. Manoach is de vader van Simson. Hij en zijn vrouw kunnen geen kinderen krijgen. Maar dan komt er een engel bij hen die vertelt dat ze een kind zullen krijgen, de latere Simson. De naam Manoach betekent: ‘vrede’ of ‘rust’ (net als de naam Noach).

Jason in varianten
Er is nog een naam waarvan maar weinig mensen weten dat die in de Bijbel voorkomt: Jason, ook wel bekend van de Griekse Odyssee. In Handelingen 17:5-9 lezen we dat Paulus en Silas bij Jason logeren. Joden vervingen soms de naam Hebreeuwse naam Jozua of de Hebreeuws-Griekse naam Jezus door de zuiver Griekse naam Jason. De naam betekent dan: De Heer helpt. Jason komt in verschillende variaties voor: Jace, Jayson, Jayce. Er zijn ook meisjesnamen die van Jason komen: Jaylynn, Jailey, Jaelynn. Jason was in 2019 een behoorlijk populaire naam! De originele naam zelf staat op plek 65, maar met alle variaties erbij gerekend is deze naam 807 keer gegeven.

Abraham en Ibrahim
Een aantal jongensnamen die in 2019 zijn gegeven, komen zowel in de Koran als in de Bijbel voor. Een goed voorbeeld is Abraham (Bram) of Ibrahim. Ook Jozef (‘de Heer voegt toe) of Yusuf (Youssef) komt relatief veel voor. Johannes (‘de Heer is genadig’) komt op verschillende manieren terug, onder andere in het Arabisch als Yahya.

Nederlandse ouders gaven hun kinderen niet de naam Jezus, maar wel de naam Isa (Arabisch voor Jezus). Die werd aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Actueel en relevant
Veel ouders hebben hun kind vorig jaar dus een bijbelse voornaam gegeven. Misschien wel meer dan je zou verwachten in een tijd waarin de Bijbel voor veel mensen geen rol meer lijkt te spelen. Het geeft in elk geval aan dat er in de Bijbel mooie namen voorkomen. En misschien biedt het wel stof tot gesprek als er in je omgeving weer eens een kind zo’n naam krijgt!

Maaike van der Weij
Medewerker bij de afdeling Bijbelgebruik. Ze is onder andere betrokken bij Bijbel Basics en debijbel.nl.

Nieuwsgierig naar meer namen uit de Bijbel? Bekijk dan https://www.debijbel.nl/kennis-achtergronden/bijbelse-personen over Bijbelse personen. Deze blog is eerder verschenen op de NBG-website debijbel.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.