wim hoddenbagh
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 maart 2020 door Nienke Alblas

Wim Hoddenbagh: "Het was best wel een stap om buiten kerken gebedsavonden te organiseren"

In de evangelische kerk wordt biddag niet gehouden, maar wordt er wel veel gebeden. Voorganger Wim Hoddenbagh sprak over de kracht van bidden en aanbidden met Riekelt Pasterkamp. "Ergens zit er iets heel krachtigs in. Hoe meer er gebeden wordt, hoe beter." Bij de Presence tour komen christenen bij elkaar op unieke politieke en economische locaties om te bidden en te aanbidden, juist in deze tijd waarin er angst heerst voor corona.

Nu we middenin de coronacrisis zitten is het volgens de voorganger belangrijk om te blijven bidden. Wim Hoddenbagh organiseert een 'Presence-tour' door Nederland waarbij er gebeden en aanbeden wordt op bijzondere plekken. Vorig jaar huurden ze grote oude kerken af om hier bijeenkomsten houden. "Dit jaar wilden we dit weer gaan doen. Tot ik langs de Beurs van Berlage liep in Amsterdam. In een keer kreeg ik een ingeving. Het is dan natuurlijk lastig om te bepalen of het echt van God komt, maar het had in ieder geval te maken met God. Toen kreeg ik het verlangen om de beurs af te huren voor de Presence tour. Hieruit volgde andere politieke en economische locaties. Het was voor mij best wel een stap om in die wereld gebedsavonden te organiseren."

Bidden en aanbidden in het politieke hart van Nederland
De tour heeft de eerste avond in het binnenhof gehad. Gebed voor de politiek van Nederland stond centraal. "Het was surrealistisch om te bidden in het hart van democratisch Nederland. Op het moment dat wij binnenkwamen ging premier Mark Rutte precies naar huis toe. Hij wenste ons een goede dienst toe. Pas achteraf kwam het besef hoe bijzonder het eigenlijk was om hier samen te komen."

Volgens Wim Hoddenbagh horen bidden en aanbidden bij elkaar in de Bijbel. Om dit te ondersteunen haalt hij het verhaal aan van Paulus en Silas aan die aan het zingen waren in de gevangenis. Bidden en aanbidden lopen door elkaar heen." Christelijke politici ervaren veel kracht door gebed. "Zij zien merkbaar de hand van God in de politiek door gebed heen. In de Bijbel zien we dat de combinatie van de priester, de koning en de profeet een hemelse en krachtige combinatie is. We laten vaak de politici hun werk doen en bidden in de kerk, maar soms moeten deze partijen bij elkaar komen."

Aanstaande vrijdag 20 maart is er een besloten avond van de Presence tour in de Beurs van Berlage. Hier zullen slechts vijftig mensen aanwezig zijn in verband met het coronavirus. In een Facebookbericht geeft Wim Hoddenbagh aan dat ze geloven dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Via een livestream zal iedereen de bijeenkomst kunnen volgen.

Bekijk het gesprek met Wim Hoddenbagh bij Family7 in de onderstaande video.


Corona
- Hongersnood in Pakistan: "Tienduizenden christenen moeten thuis blijven"
- Theoloog N. T. Wright heeft tijdens coronacrisis geen behoefte aan christelijke antwoorden
- Antine ontmoet als arts tientallen patiënten in epicentrum corona: "God blijft machtig, wat er ook gebeurt"
- RD-hoofdredacteur hekelt roep om verbod religieuze samenkomsten: "Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan"
- Schitterend: Veenendalers verlaten hun huis om christelijke klassieker te zingen
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.