corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 maart 2020 door Jeffrey Schipper

GerGem reageert op coronacrisis: 'Als kerk hebben we de plicht ons te richten naar wat de overheid ons voorhoudt'

'Uitgesproken is dat bij bijeenkomsten niet meer dan honderd personen aanwezig mogen zijn. Laten kerkenraden geen maatregelen nemen die de schijn wekken dat we de richtlijn van honderd mensen willen omzeilen. We moeten ons terdege afvragen wat we als kerk uitstralen. Heel gemakkelijk geven we aanstoot en wordt Gods Naam om onzentwil gelasterd', laat de Gereformeerde Gemeenten weten naar aanleiding van de coronacrisis.

'De overheid heeft maatregelen aangekondigd die ook ons kerkelijk leven raken. Zo is uitgesproken dat bij bijeenkomsten niet meer dan honderd personen aanwezig mogen zijn. Als kerk hebben we de plicht, op grond van Gods Woord en onze belijdenis, om ons te richten naar wat de overheid ons voorhoudt. De maatregelen zijn uitsluitend genomen met het oog op de volksgezondheid.

In de praktijk betekent dit dat er in het kerkgebouw, onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad, een kerkdienst plaatsheeft, binnen de richtlijn van het maximaal aantal bezoekers. Deze dienst kan ook in de woningen worden beluisterd. We willen de leden oproepen om te luisteren naar de kerkdienst van de eigen gemeente, om zo het gemeentezijn te beleven en verenigd te zijn rond het openbare gebed. Als het meeluisteren niet mogelijk is, roepen we op om in de huizen een preek te lezen.

Uit de gegevens blijkt dat ouderen tot de risicogroep behoren, alsmede mensen met gezondheidsklachten omtrent hart, longen en luchtwegen. Zij doen er verstandig aan om geen kerkdiensten bij te wonen. Dit geldt ook voor mensen die verkouden zijn en hoesten, vanwege het risico op verspreiding van het virus. Het is in deze omstandigheden verstandig om de sacramentsbediening vooralsnog uit te stellen.

Rond het coronavirus heerst veel vrees en angst. Er kan een behoefte zijn om voortdurend geïnformeerd te willen worden over het verloop van de ziekte. Ons past een uitnemender houding, namelijk om op te merken hoe Gods hand hierin is. Dat moge ons in de binnenkamer brengen, smekend om het onderwijs van Gods Woord, door Zijn Geest, Die in al de waarheid leidt en Die zondaren leidt tot Christus, Die gebrokenen van hart geneest (Luk. 4:18).'

Lees hier de volledige verklaring van de Gereformeerde Gemeenten.


Corona
- Ontroerend: Verpleegkundigen bidden op ziekenhuisdak voor coronapatiënten
- Humor in barre coronatijden
- Het hart van Gert Nieuwenhuis breekt tijdens coronacrisis: "Ach Heere, ontferm U hunner"
- Cor Hardenbol heeft een chronische longaandoening: "Als corona mij treft, kom ik thuis bij God"
- Kees van der Staaij reageert op brief die ds. Agteresch aan kinderen schreef
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.