kerkdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Hoofdredactie RD vindt negeren kerkdienstverbod onverantwoord

'Bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast', zo luidt de maatregel die premier Rutte afkondigde. Kerkenraden die tegen dit overheidsbesluit ingaan, laden een zeer grote verantwoordelijkheid op zich, stelt de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad (RD) in een nieuw commentaar.

In het commentaar wordt verwezen naar de Hebreeënbrief, waar gelovigen worden opgeroepen om 'onze onderlinge bijeenkomst' niet na te laten. Moeten christenen God meer gehoorzaam zijn dan mensen en dus toch naar de kerk gaan? Het RD begrijpt die vraag. "Maar het geloof in Gods voorzienigheid en albestuur sluit iemands verantwoordelijkheid niet uit. Die raakt niet alleen de zorg voor de eigen gezondheid maar ook die van anderen."

"Als het om besmettelijke ziekten gaat, geeft de Bijbel tal van voorschriften voor hygiëne en reinheid rond publieke bijeenkomsten. Ook quarantaine komt in de Bijbel voor: wie leed aan de zeer besmettelijke melaatsheid werd uitgesloten van het normale leven, moest op grote afstand blijven en anderen waarschuwen als ze te dichtbij kwamen."

Volgens het RD zijn er gelukkig creatieve oplossingen te bedenken, "hetzij door spreiding over meer locaties of tijdstippen of door het online bijwonen van de dienst."

Lees hier het volledige commentaar van de RD-hoofdredactie.


Corona
- Open Doors: Corona is voor vervolgde christenen levensgevaarlijk, ook als ze niet ziek worden
- Geloof en wetenschap combineren is voor deze christelijke topwetenschapper geen probleem
- Meer dan vijftig gemeenteleden besmet met corona na heropening Amerikaanse kerk
- Vijf redenen waarom christenen niet in actie komen tegen coronamaatregelen (ten onrechte)
- "Mark Rutte begrijpt niet dat aanbidding meer is dan liedjes zingen"
Meer over Corona »

Reacties

M
Waarom zijn de mensen toch zo geobsedeerd door kerkdiensten? Alsof geloven bestaat in het bijwonen van kerkdiensten waarin vooral menselijke woorden, interpretaties, leerstellingen, dogma's, theologische uiteenzettingen, eenzijdigheden, discutabele psalmberijmingen, enz. Hoe arm is dit allemaal? Om nog maar niet van de bizarre kerkelijke verdeeldheid te spreken. Zou het corona gebeuren wellicht door God gezonden zijn om hier vooral per direct een einde aan te maken? Terug naar de Schriften, daar heb je echt geen dominee voor nodig.

W
Oh oh oh, wat is het toch moeilijk om dat kerk denken los te laten!!! Mensen, ga dan in kleine groepjes bij elkaar komen. Er staat nergens in de bijbel dat je persé in een gebouw moet samenkomen of dat je met heel veel moet zijn!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.