Marcel van den Berg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET SCHOLTEN

 

Gun jezelf meer rust en ruimte, "dan kan je ten volle leven zoals God het bedoeld heeft"

“Mijn vrouw is huisarts en vertelde dat een groot percentage van de mensen die ze ziet op het spreekuur lichamelijke klachten hebben die misschien met medicijnen kunnen worden verminderd, maar niet echt opgelost. Veel van deze klachten zijn terug te voeren  op stress en onbalans in hun leven.” Ondernemer Marcel van den Berg schreef het boek ‘De kalme professional’ om mensen lucht en ruimte te laten ervaren in hun leven. “Ik wil mensen helpen trots en voldaan terug te kunnen kijken op hun dag.”

Scholten Uitgeverij is ruim tien jaar actief in de boeiende uitgeversmarkt. Wij zijn één van de weinige zelfstandige uitgevershuizen in Nederland.

Van den Berg woonde met zijn gezin in Kenia, in de drukke stad Nairobi. Daar kwam hij in aanraking met mensen die bezig waren met slim werken en het organiseren van hun werk. “Terwijl ik zelf maar wat deed.” Hij werd erdoor geïnspireerd en kwam erachter dat hij het proces van het werken veel interessanter vond dat de inhoud van zijn eigen werk, in de financiële sector. Hij besloot, eenmaal terug in Nederland, voor een trainingsbureau te werken, en na een jaar startte hij zijn eigen bedrijf. “Dit wilde ik zelf doen.”

Leven zonder marge
Waarom? “De meeste mensen zijn moe en gestrest en hebben maar heel weinig ruimte en marge in hun dag. Ze kunnen niet lekker leven en uit de voeten.” In het boek beschrijft Van den Berg de stappen naar een helpende werkomgeving, stimuleert hij het maken van meer bewuste keuzes en geeft hij tips om het uit te voeren in de praktijk. “Ik merk dat veel mensen druk zijn en ’s avonds lang niet altijd trots en voldaan thuiskomen. Terwijl als je die druk kan ‘fixen’ en ruimte maakt, komt er ook thuis meer ruimte om te leven.”

"De meeste mensen leven een leven zonder marge"

Als werknemer kan je heel simpel stappen zetten om je leven die ruimte te geven, zegt Van den Berg. “Zo ben ik een enorme fan van het concept ‘marge inbouwen’. Wij hebben hier om half tien afgesproken. Het is 28 minuten rijden volgens de navigatie, maar ik ga dan niet om negen uur weg. Dan kom ik te laat. Want ik heb een stoplicht tegen, parkeer nog even en moet nog naar dit kantoor lopen. De meeste mensen leven een leven zonder marge. Die stappen ’s ochtends net te laat uit bed, ervaren dat het thuis druk is, staan vast in de file en lopen de hele dag achter de feiten aan. Als we onszelf iets meer ruimte gunnen, bijvoorbeeld door een kwartier eerder uit bed te gaan, creëren we rust en ruimte. Die marge kan je toepassen op veel terreinen: op je tijd, op je geld en bijvoorbeeld op je gezondheid.”

Struikelblok
De mobiele telefoon is een groot struikelblok in ons privéleven, maar ook op het werk, vindt de ondernemer. “Ik las ergens: als je je telefoon zonder uitleg en restricties aan een kind geeft, kan je hem net zo goed een zakje heroïne geven. Zelfde effect. Als we eerlijk zijn en naar onszelf kijken, zien we dat natuurlijk ook.” Hoe hij dat zelf aanpakt? “Als ik thuiskom, leg ik mijn mobiel boven op m’n nachtkastje aan de lader. Om ‘m gewoon niet in de buurt te hebben. Ook neem ik de telefoon zo min mogelijk mee naar het toilet. En ik heb heel veel apps niet op mijn telefoon geïnstalleerd. Ik gebruik geen Facebook, alleen Twitter en LinkedIn.”

Wat kan iedereen doen in zijn eigen leven een stukje van de regie te hervinden? “Denk eens na over je telefoon. De tip is: neem eens een kwartier en scroll door je apps heen. Welke heb je geïnstalleerd, welke notificaties aanstaan, en wat vind je oké? Denk ook eens na over je tijd. Heb je daar regie over of laat je het gebeuren. Wanneer zeg ik ‘ja’ en hoe zeg ik ‘nee’?” Glimlachend: “Voor alle tips moet je natuurlijk het boek lezen.”

"Het is niet ten volle het leven wat Jezus kan brengen"

Tegelijkertijd zijn alleen praktische tips niet genoeg. Het nemen van regie over je leven is volgens Van den Berg een bijbelse lijn. “In Romeinen 12 worden we voortdurend opgeroepen ons denken te vernieuwen. Dat heb ik geprobeerd praktisch te maken. Het heeft ermee te maken dat we veel bewust doen en niet dingen laten gebeuren. Jij en ik zijn op een bepaalde manier door God gemaakt. En daar komen we heel vaak maar weinig aan toe. We doen ons ding, ons werk en we hebben een inkomen. Maar dat is niet ten volle het leven wat Jezus kan brengen. Dat geloof ik gewoon niet. Zo kunnen mensen een stukje dichterbij komen hoe God ze werkelijk bedoeld heeft.”

Trots en voldaan
Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn twee woorden die voor Van den Berg cruciaal zijn. “Als we patronen doorbreken vinden we veel meer vrijheid. Dat is alleen wel een enorme verantwoordelijkheid. Richting je eigen gezin, je baan en de mensen met wie je merkt. Je kunt mooie doelen en ambities hebben aan de ene kant en soms moeten we ook een beetje aardig en lief zijn voor onszelf als iets niet lukt of gaat zoals we willen. De balans daarin is de kunst van leven. Ik zie dat ook terug in wie God is; aan de ene kant is de lat die God legt misschien stevig, maar Hij is tegelijkertijd een Vader die zijn kinderen niet heel hard afrekent en eindeloos genadig en geduldig is.”

"Dit is voor mij het kiezen van de weg van de meeste weerstand, van de smalle weg"

Van den Berg is tevreden als het boek daar iets van laat zien en mensen voldoening laat halen uit hun leven. “Trots en voldaan zijn heeft ermee te maken dat je diep vanbinnen weet dat je iets aan het doen bent wat bij je past en wat hoort bij jou, wat je roeping is. Om daar te komen is verandering vrijwel altijd noodzakelijk. Het doet pijn om te veranderen. Dit is voor mij het kiezen van de weg van de meeste weerstand, van de smalle weg. Maar uiteindelijk is de beloning en voldoening groot als je de prijs wilt betalen.”

Lees ook het boek 'De kalme professional'!

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.