Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET ELEOS

 

Erika werkt in de ggz: "Ik geloof dat geloof en psyche met elkaar verbonden zijn"

Meewerken aan het herstel van geloof en psyche, dat is wat Erika Thomassen doet in de christelijke ggz. Ze werkt als woonbegeleider op Eleos de Brug in Ede. Erika begeleidt hier verschillende groepsmomenten. "Ik geloof dat ik mijn werk niet zonder God zou kunnen doen."

Eleos is specialist in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. We zoeken voortdurend collega’s die hun christelijke identiteit een plek willen geven in hun werk als behandelaar of begeleider.

Dagelijks ziet Erika kleine en grote dingen terug van God op haar werk in de christelijke ggz. Zo kwamen ze pas iemand tekort op de groep om een dienst te draaien. "Omdat er iemand ziek was, hadden we vervanging nodig. Zeven minuten voordat de volgende dienst begon waar we mensen tekort kwamen, belde mijn collega alsnog. Ze kon toch komen werken. Dit zag ik wel als een kleine knipoog van God, Hij is erbij en Hij voorziet."

Verbinding tussen geloof en psyche
Erika werkt mee aan het herstel van de mensen op de woongroep. Op christelijke ggz de Brug wonen in totaal negentien mensen. Iedereen heeft andere zorg nodig. Zo zijn er mensen met ADD, autisme, depressies of andere psychische klachten. De bewoners maken samen met hun begeleider een plan voor het herstel om uiteindelijk volledig of bijna volledig zelfstandig te kunnen wonen. In dit plan speelt het geloof een belangrijke rol. "Ik geloof dat je geest, ziel en lichaam met elkaar verbonden zijn. Zo kan je het geloof dus niet loskoppelen van je psyche. Ik geloof dat ik niet zonder de kracht van God mijn werk kan doen. Ik ben van Zijn leiding afhankelijk in de gesprekken die ik voer en de zorg die ik geef", vertelt Erika.

Eleos biedt zorg aan christelijke cliënten, maar draagt ook zorg voor niet-christelijke mensen. "We vragen wel aan mensen om onze identiteit te accepteren. Bewoners ervaren het geloof heel verschillend. Sommigen halen heel veel kracht uit het geloof. Anderen zitten met heel veel vragen, net als alle andere mensen denk ik", vertelt Erika. "Ik zie dat het mensen wel heel veel rust geeft. Veel van hen putten veel kracht uit het basis geloof. Tegelijkertijd merk ik dat mensen het heel moeilijk vinden en worstelen met de vraag: 'Waarom overkomt mij dit?'" Erika staat naast de bewoners in het beantwoorden van deze vraag. De christelijke ggz richt zich zowel op het psychologische herstel als het geloof.

Geloof voor bewoners persoonlijk
Een bijzonder moment was voor Erika toen ze samen met een vrouw van de woongroep opnieuw Bijbel ging lezen. De vrouw was katholiek opgevoed, maar had hier nooit zelf geleerd om uit de Bijbel te lezen. "Op het moment dat zij bij ons kwam wonen ging ze eigenlijk voor het eerst zelf in de Bijbel lezen. Toen werd het geloof ook iets voor haar persoonlijk. Ik kon steeds beter gesprekken met haar voeren over het geloof of af en toe verwijzen naar een bijbeltekst of een mooi lied. Dit was heel bemoedigend voor haar, maar ook voor mij. Je ziet wat het geloof met iemand persoonlijk kan doen en hoe het helpt bij herstel."

Erika deelt niet alleen het geloof met de bewoners van de Brug in Ede, maar ook met haar collega's. Het geloof komt op veel verschillende manieren terug. Samen organiseren ze verschillende groepsmomenten. Op zondag gaan ze naar de sing-in van Eleos of bezoeken ze een kerkdienst in de buurt. "Tijdens de koffiemomenten, ontbijt, lunch en avondeten bespreken we wat we meemaken. Dit kan gaan over de preek op zondag, maar ook over alledaagse dingen die je mee hebt gemaakt. Niet alleen verhalen en vragen van de bewoners worden besproken, maar ook die van de hulpverleners. Natuurlijk praten we niet alleen over het geloof." 

Tijd van komen en een tijd van gaan
Het is voor Erika altijd een mooi moment wanneer de bewoners weer op eigen benen kunnen staan. Hier werken Erika en haar collega's uit de christelijke ggz soms voor een lange tijd naartoe. "We maken er dan een mooi afscheid van. Soms houden we contact, maar het is ook goed als de bewoners de periode bij de Brug écht afsluiten. We werken toe naar het moment dat mensen zelfstandig verder kunnen leven. Hier zijn we God dan heel dankbaar voor, deze stap mag gevierd worden. We zijn er altijd voor onze bewoners, maar zij zijn bij ons zolang ze ons nodig hebben."

Ben je ook geïnteresseerd in het werken van Eleos? Kijk dan hier!

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.