huwelijksproblemen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 maart 2020 door Jeffrey Schipper

'Mijn man en ik kunnen elkaar niet bereiken - waar is God?'

'Mijn man en ik kunnen elkaar niet bereiken. Ik voel me erg eenzaam, omdat ik niet kan praten met mijn man over de diepe gevoelens en problemen. (...) Ik voel me steeds dieper wegglijden. Waar is God? Wat moet ik doen om ons huwelijk te redden? (...) Ik vind het erg moeilijk om in deze situatie nog op God te vertrouwen', aldus een vragensteller via Refoweb.nl. Nellie van Dooijeweert geeft advies.

"Wat een intens moeilijke situatie. Hoe ga je daar wat aan veranderen?", vraagt pastoraal medewerkster Nellie zich af. "Natuurlijk moet ik je eerst op de Heere wijzen. Bij Hem zijn uitkomsten. Voor Hem is geen situatie te moeilijk of te uitzichtloos. (...) Maar er is ook een andere kant: jouw kant en de kant van je man. In de eerste plaats ben jij zelf aansprakelijk (ook tegenover God!) voor alles wat je doet. In situaties als bij jullie wordt alleen heen en weer gewezen. Ik ben niet de schuldige maar hij. En omgekeerd: Ik ben niet de schuldige maar zij. Klopt toch?!

Als je daar mee door gaat, zul je dan ooit uit de problemen komen? Ik weet zeker van niet. De problemen worden alleen maar steeds groter. (...) Jullie moeten gaan communiceren, dat ligt er voor beider verantwoording. De één praat, de ander luistert. Dat is een ongeschreven grondregel voor een geslaagde communicatie.

Je zegt dat jullie elkaar niet kunnen bereiken. Mis: jullie willen elkaar geen streep toegeven om die ander wat dichter bij te laten komen door naar hem of haar te luisteren. Schreeuwen en ‘bokken’ lost niets, maar dan ook helemaal niets op! (...) Ga ook samen op de knieën. Als je je huwelijk wilt redden, is samen op je knieën een heel belangrijk onderdeel. 

Als je naar elkaar luistert dan kun je elkaar helpen. Luister wat er voor pijn is bij de ander. Jij luistert naar je man en je man naar jou. Vertel elkaar wat er aan schort. Sla je armen om elkaar heen, dat hebben jullie misschien ook niet geleerd als kind en geen voorbeeld daar van mee gekregen. Maar dat kun je nog allemaal leren. Nooit is het hiervoor te laat.

Voor jullie samen is er huiswerk te doen. Het is goed wat dingen in het huishouden samen te doen, elk een taak, samen jullie zoontje naar bed brengen of wat dan ook. Betrek elkaar in het opvoeden en in jullie gezinsleven. Heb elkaar lief, hartelijk lief, staat er toch? Waar is God? God is er! Wie Hem nederig valt te voet, zal van Hem Zijn wijsheid leren, ervaren, ondervinden."

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

E
Lieve vraagsteller. Ik ben er van overtuigd dat jullie wel professionele hulp nodig hebben. Ga a.u.b. naar een hulpverlener. Heel veel sterkte in deze moeilijke situatie.

Ik lees hier toch echt dat, hoe goed bedoeld ook, deze vrouw het zelf probeert op te lossen. Als ze haar man niet kan bereiken of andersom, waar blijkt dat uit? Is er überhaupt een duidelijkheid gevend gesprek geweest of was dat niet mogelijk? Ik proef toch ook een barrière in de aanhef van dit artikelen en vrees voor de ander. Willen ze samen in therapie en is daar nog de liefde en bewogenheid voor elkaar om iets te redden? Is er überhaupt nog een fundering van waaruit kan worden hersteld? Nog genoeg vragen om helderheid te verkrijgen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.