Ds. D. van der Wal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 maart 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik ben teleurgesteld in God, heeft bidden wel zin?'

'Mijn moeder scheidde, ik kreeg een auto-ongeluk, ik werd ontslagen op het werk, ik kreeg een zware burn-out, daarna diverse banen gehad waar ik er in mijn proefperiode achter kwam dat ik niet op mijn plek zat. (...) Ik ben zo teleurgesteld in God. Het leek de afgelopen periode steeds alsof God mij hielp en mij een nieuwe toekomst gaf, maar dat bleek niet zo te zijn', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. D. van der Wal (foto) geeft advies.

"Je geeft zelf iets weer van wat er zoal is gebeurt in jouw leven en je beschrijft wat dat met jouw geloofsleven gedaan heeft', schrijft de christelijke gereformeerde predikant uit Aalten. 'Ik lees in jouw woorden teleurstelling (ik dacht dat God mij hielp) en twijfel (heeft bidden nog wel zin?). Gevolg hiervan is, zoals je schrijft, dat je al maanden/jaren lang niet bid of leest uit jouw Bijbel."

Van der Wal onderstreept dat Bijbellezen en gebed brandstof zijn voor het geloofsleven. "Maar ik besef goed dat dit soort woorden goedkoop of gemakkelijk kunnen overkomen. Uit jouw vragen en bewoording klinkt teleurstelling en vertwijfeling. Bidden en Bijbellezen lijkt in dat soort situaties niet het meest voor de hand liggende. En toch, zodra we daarmee stoppen dan stopt het geloof met ademhalen. 

In de Psalmen kom je ook mensen tegen die worstelen met God en Zijn rol in hun leven. Maar al die verschillende psalmen hebben dit gemeen: ze blijven God opzoeken. Zij leggen hun teleurstelling en onbegrip bij Hem neer! Dat zou ik als eerste willen meegeven: Breng het bij God en blijf dat doen. Lees Zijn Woord. Ik zou je aanraden niet zomaar lukraak te beginnen met losse verzen. Maar lees een Bijbelboek van begin tot einde door. Gebruik er een Bijbelleesrooster bij of een dagboekje die het gelezen gedeelte uitleggen en toepassen."

Van der Wal citeert een belangrijke uitspraak van Jezus. 'Maar niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt.' "En dat is het allerbelangrijkste. Ik kan en mag heel veel willen. En dat mag ik ook bij de Heere neerleggen. Hij hoort onze gebeden, maar verhoort ze niet allen. Hij vervult niet al onze wensen maar wel al Zijn beloften. En ik besef goed dat deze woorden gemakkelijk gesproken kunnen worden. Maar dit is wel wat God ons laat zien in Zijn Woord. Uiteindelijk hebben we aan Zijn beloften genoeg. Genoeg om mee te leven en als het de tijd ervoor is: genoeg om mee te sterven."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Als je met God wandelt betekend dat niet dat je lijden bespaart zal blijven in tegendeel zelfs! Wij krijgen allemaal onze beproevingen te verwerken. Wie Jezus wil volgen zal zelf ook vervolgd worden. Het gaat er om dat je God onder alle omstandigheden blijft vertrouwen en het alleen van Hem verwacht! En zo in balans blijft! Mijn ervaring is dat ik er steeds sterker door wordt en vrede en vreugde in mijn leven krijg!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.