Nederzettingen Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2020 door CIDI

D66 pleit voor maatregelen tegen Israël om uitbreiding nederzettingen

D66 wil dat Nederland maatregelen neemt tegen Israël vanwege de aangekondigde bouw van nieuwe woningen in nederzettingen op de Westoever. Dat schrijft buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma maandag in Kamervragen, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Kort voor de Israelische verkiezingen op 2 maart kondigde premier Netanyahu aan dat hij van plan is 3.426 huizen te bouwen in het E1-gebied tussen Israëls hoofdstad en Ma’ale Adumim, een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. In 2012 zei Netanyahu de bouw door te willen zetten, maar hij zag hier destijds na kritiek uit Europa en de Verenigde Staten wederom vanaf. Of het plan nu, 26 jaar later, alsnog werkelijkheid gaat worden is dus nog maar de vraag.

Volgens Sjoerd Sjoerdsma zou de realisatie van de plannen “de doodsteek zijn voor de tweestatenoplossing”. Hij wil weten of de minister deze opvatting deelt. Trumps erkenning dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is noemde hij in 2017 “een bom onder de tweestatenoplossing”. Het standpunt van D66 over de bouwplannen in E1 komt dan ook niet uit de lucht vallen.

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Reacties

Wat te denken over het beschermen van ongeboren leven dicht bij huis? Waar leg je je prioriteiten? Waarmee ik niet zeg dat Israël ongestoord grenzen kan en mag overschrijden. Maar vaak liggen de prioriteiten bij politieke partijen, o.a. bij D66, daar waar het hart en het partij programma vol van is. Maar dat betekent niet dat alle inzichten getuigen van een wijsheid die ook door anderen wordt onderschreven.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.