aanbidding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 maart 2020 door Nienke Alblas

Engelse aanbiddingsliederen in de kerk: Harold ten Cate vraagt zich af of wij wel snappen wat we zingen

Harold ten Cate is vertaler van veel Opwekkingsliederen en sprak bij Groot Nieuws Radio over Engelstalige aanbidding in de kerk. "Soms vraag ik me af: snappen we nog wat we zingen?"

Een aspect dat meespeelt in de grote mate waarin er in het Engels wordt gezongen in sommige kerken is het grote aanbod. "Er worden heel veel prachtige en soms wat minder prachtige liederen geschreven", zegt ten Cate. Het is volgens hem niet gek dat je een lied graag wil zingen in de kerk als het je aanspreekt. "Dat vind ik een hele logische stap. Maar je kan dichter bij het hart van de mensen in de zaal komen, als je die liederen in je eigen taal kan zingen."

Het hart van aanbidding
Het gaat in de aanbidding uiteindelijk om wat je zingt en niet om hoe je het zingt. Harold ten Cate vindt dat er soms makkelijk in geluiden en sfeertjes wordt meegegaan. Hier moet je je volgens de vertaler bewust van zijn. "Als je een lied vertaalt kijk je of de woorden op zichzelf de moeite waard zijn. Als je de muziek uitzet en gewoon de tekst leest, is het dan een gebed dat je zelf zou willen?" Als je antwoord op die vraag ja is, dan moedigt ten Cate je zeker aan om het te zingen. 

Het streven naar Nederlandstalige kerkdiensten en muziek is sterker op het platteland dan in de steden. Dit komt door de talige achtergrond. "Het is goed om in een interantionale setting aan te sluiten bij de mensen. Dan is het Engels voor veel mensen toegankelijker." Harold ten Cate keurt Engelse aanbiddingsliederen niet af, maar moedigt aan om je bewust te zijn van wat je zingt, op welke manier je dit ook doet.

Luister hier de volledige uitzending terug

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.