koning
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2020 door Patrick Simons

Koning Willem-Alexander biedt in Indonesië excuses aan voor koloniaal verleden

Koning Willem-Alexander is op dit moment op staatsbezoek in Indonesië. Dinsdag bood hij daarbij zijn excuses aan voor het Nederlandse geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Hij deed dat in het bijzijn van president Joko Widodo.

“In de jaren direct na de Proklamasi volgde een pijnlijke scheiding die aan velen het leven heeft gekost”, aldus de koning. “Voor de geweldsontsporing aan Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen. Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.” President Widodo reageerde: “Het verleden kunnen we niet veranderen, maar we kunnen er wel van leren.”

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind stelt blij te zijn met de excuses van de koning. “Dat de koning in Indonesië expliciet zijn excuses heeft aangeboden is een belangrijk en mooi gebaar, in navolging van de eerdere spijtbetuiging van de regering. Het benoemen van onrecht, van aangedaan leed en van buitensporig geweld neemt dat onrecht niet weg. Het is ook goed te erkennen dat Indië-veteranen in Nederland en Molukkers voor een onmogelijke opdracht werden geplaatst. Toch is het belangrijk in de spiegel te kijken en duidelijk te zijn over dat wat niet goed was. Het buitensporige geweld heeft veel slachtoffers gemaakt; dat is nooit meer ongedaan te maken.”

Schattingen stellen dat er tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zo’n honderdduizend Indonesiërs om het leven zijn gekomen. Op het moment dat de koning in Indonesië arriveerde riepen SP en GroenLinks al op om excuses aan te bieden voor het koloniaal verleden.

Reacties

G
Zo op het oog klinkt het wel sympathiek om excuses aan te bieden, maar ik vraag me af, voor wiens probleem is dit een oplossing? Zeker, er zijn vele Indonesische doden te betreuren door Nederlands optreden, maar dat geldt ook voor de vele Nederlandse doden ten tijde van de Bersiap, de periode tussen de Japanse capitulatie en de komst van de Nederlandse troepen. Daarbij, Indonesië heeft nooit om excuses gevraagd.

Dus is hier sprake van alleen maar Nederlands schuldgevoel?
G
(vervolg 15:24) En als Nederland nu vindt, dat het een fout was troepen te sturen volgen er dan ook excuses aan de veteranen? Want zij zijn dan net zo slachtoffer van het foute Nederlandse beleid van toen.
H
Als onze regering nu consequent wil zijn dan zullen er nog heel wat excuses moeten volgen. Een open eind ?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.