Jan Kloosterman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2020 door Nienke Alblas

Jan Kloosterman (RMU) over het coronavirus en biddag: "Eerst je handen vouwen, dan je handen wassen"

Mensen in Nederland maken zich zorgen over hun bedrijven vanwege het coronavirus. De beurzen kleurden begin deze week donkerrood. Family7 sprak met Jan Kloosterman van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) over de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor de economie. Hij roept op om deze biddag voor gewas en arbeid vooral niet te vergeten te blijven bidden voor de arbeid. "Handen wassen is één en handen vouwen is twee, maar misschien moeten we die volgorde wel omdraaien."

Jan Kloosterman is bestuursvoorzitter van de RMU. De RMU is een christelijke vakorganisatie voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen. "De Nederlander is nu op zoek naar de balans tussen geen paniek zaaien en nuchter blijven en de juiste maatregelen nemen en je verantwoordelijkheden nemen", zegt Kloosterman "Dat is natuurlijk erg lastig. Als we nu kijken naar de situatie van een paar weken geleden, dan had je dat niet kunnen voorzien. De impact van de isolatie is veel groter dan we kunnen bedenken."

De voorzitter van de RMU vertelt dat de AEX cijfers als de psychologische hartslagmeter van de Nederlandse maatschappij gezien kan worden. "Hoe de AEX nu op en neer gaat is misschien wel heel beeldend voor wat er speelt in onze samenleving. Mensen maken zich zorgen en zijn bang." Sommige mensen spreken over een nieuwe recessie. Kloosterman zegt dat corona invloed kan hebben op de jaarcijfers. Als ondernemer moet je volgens Jan Kloosterman je risico's minderen en verspreiden, maar ook vooral niet vergeten om ook als werkgever en werknemer de handen te vouwen.

De RMU heeft een adviesrapport uitgebracht met vijf punten voor ondernemers om rekening mee te houden. Hierin staat het geloof centraal. "Gebed hoort net zo goed thuis in je bedrijf als in de kerk. Gebed hoort thuis aan de keukentafel, maar ook vlak voor een gesprek met een klant. We moeten ons vertrouwen zoeken in Gods woord en God zelf."

Bekijk het volledige gesprek met Jan Kloosterman in de onderstaande video:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.