vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 maart 2020 door Patrick Simons

Rome houdt dag van vasten en gebed voor coronaslachtoffers

De uitbraak van het coronavirus heeft in Italië zeer grote gevolgen. Honderden mensen zijn inmiddels overleden aan het virus en duizenden raakten besmet. Het heeft ervoor gezorgd dat de noodtoestand in het land is uitgeroepen en het volledige land op slot gaat. Ook de kerken doen hieraan mee.

Zo liet het bisdom Rome volgens het Katholiek Nieuwsblad gisteren al weten dat alle openbare missen tot en met 3 april zijn geschrapt. Daarmee volgt men de lijn van de overheid. Die adviseerde om alle religieuze bijeenkomsten voorlopig te schrappen. Hoewel andere bisdommen in het land nog niets hierover bekend hebben gemaakt, is de verwachting dat ook hier de diensten geschrapt gaan worden.

Kardinaal Angelo De Donatis van het bisdom Rome is in ieder geval duidelijk in zijn statement: “De Kerk van Rome wil een volledig verantwoordelijke houding aannemen ten opzichte van de gemeenschap, bewust dat bescherming tegen besmetting drastische maatregelen vergt, vooral bij interpersoonlijk contact. Daarom worden alle gemeenschappelijke liturgische vieringen tot 3 april opgeschort.”

Tevens riep het bisdom direct een dag van vasten en gebed in het leven. Alle gelovigen worden opgeroepen om op 11 maart speciaal te bidden en te vasten voor slachtoffers van het coronavirus. Er zal die dag ook een speciale mis worden uitgezonden op televisie. “Ik heb de schreeuw uit onze stad, uit Italie en de hele wereld gehoord”, schrijft De Donatis. “Het is een situatie die we niet gewend zijn, die ons zorgen baart, maar boven alles zijn we nu geroepen te leven vanuit de kracht van geloof, de zekerheid van de hoop en de vreugde van de liefde.”

Lees meer bij het Katholiek Nieuwsblad.


Corona
- Antine ontmoet als arts tientallen patiënten in epicentrum corona: "God blijft machtig, wat er ook gebeurt"
- Theoloog N. T. Wright heeft tijdens coronacrisis geen behoefte aan christelijke antwoorden
- RD-hoofdredacteur hekelt roep om verbod religieuze samenkomsten: "Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan"
- Schitterend: Veenendalers verlaten hun huis om christelijke klassieker te zingen
- Voorganger Howard-Browne reageert op zijn arrestatie: "Ik en mijn gemeenteleden worden bedreigd met de dood"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.