hersteld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 maart 2020 door Patrick Simons

Hoe een (illegale) kerkklok ervoor zorgt dat de hersteld hervormde gemeente in Tholen nog steeds geen kerk mag bouwen

Gesteggel over de bouw van de nieuwe kerk van de hersteld hervormde kerk in Tholen. Eigenlijk had men allang begonnen moeten zijn met de bouw van de nieuwe kerk, maar door bezwaren van omwonenden en een meningsverschil tussen de gemeente en de kerkenraad, is dat nog niet het geval. De reden? De kerkklok van de nieuw te bouwen kerk.

Nadat in 2004 de Nederlands Hervormde Kerk besloot voor eenheid te kiezen en samen met andere kerken onder de paraplu van de PKN verder te gaan, vond er een landelijke scheuring plaats in deze kerk. Ook in Tholen scheidde zich een groep af van de plaatselijke kerk. Sindsdien organiseren zij wekelijks hun diensten in de aula van het plaatselijke Calvijn College, een reformatorische middelbare school. Al jarenlang is men echter bezig met het bouwen van een eigen kerk. Deze plannen werden in 2014 gemaakt.

Na meerdere mislukte voornemens, leek men een geschikte locatie te hebben gevonden. Ook de gemeente gaf groen licht en er werd een vergunning afgegeven voor de bouw van de kerk. In deze vergunning werd echter wel een voorwaarde opgenomen waarin stond dat het geluid van de kerkklok moest voldoen aan de landelijke normen voor een rustige woonwijk. Daar hield de kerk zich echter niet aan, zo weet het Reformatorisch Dagblad te melden. Het medium sprak met ouderling-kerkvoogd Theo Hakvoort. “Met deze normen zou het klokgeluid maar bij zes woningen in de buurt te horen zijn.” Volgens hem valt het klokgeluid van een kerk echter niet onder ‘algemene geluidsnormen’ omdat het onder het grondrecht voor godsdienstvrijheid valt.

De kerk vond een principiële kwestie en besloot daarom de gang naar de rechter te maken. Men werd in het gelijk gesteld, maar vervolgens vernietigde de rechter de bouwvergunning. De redenering van de rechter was eenvoudig: als de gemeente vooraf op de hoogte was geweest van de plannen van de klok, had men helemaal geen vergunning afgegeven. Daarmee leek de bouw van een kerk opnieuw ver weg. De kerk legde zich daar echter niet bij neer en trok aan de bel bij de Raad van State. Er werd een spoedprocedure gestart en de gemeente Tholen stemde in met het verzoek om de uitspraak van de rechter te schorsen. Er wordt op dit moment nog steeds overlegd tussen beide partijen om tot een oplossing te komen.

Reacties

K
Je zal toch als kerk rekening houden met je niet-gelovige buren.
A
Volgens het artikel in het RD is er nog helemaal geen klok. Er kan dus geen sprake zijn van een illegale klok, zoals de kop van het artikel suggereert. De kerk wil alleen de mogelijkheid hebben om eventueel in de toekomst nog eens een klok aan te brengen.
D
Ik zou er maar niet te moeilijk over doen. De gemeente weet de kerktijden en hoeven niet opgeroepen te worden met een klok en wie weet komen de bewoners van de eerste 6 huizen, die het dan weer verder in de buurt kunnen doorgeven.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.