siberië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

13 maart 2020 door Nienke Alblas

Peter is evangelist in een gebied waar het 50 graden kan vriezen

In het hoge noorden van Siberië wonen families aan het einde van de wereld: 'Yamal'. De nomadenfamilies leven hier met hun rendieren. Peter Khundi brengt hier het goede nieuws van Jezus door rond te reizen en vriendschappen te sluiten.

Er zijn geen wegen in Yamal. Je kan je het beste verplaatsen door middel van rendieren, sleeën of sneeuwscooters. De temperatuur is hier gedurende het jaar tussen de -35 en -50 graden celsius, met slechts een paar uur zon per dag in de winter. De nenets overleven van rendieren. Vrouwen zorgen voor de kinderen, maken kleding en zetten de tipi's op. Mannen jagen op de rendieren. In deze omstandigheden reist Peter door zijn regio. Hij is als nomade opgegroeid en kent de lokale bevolking dus goed.

Peter leidt een groep van CBN News rond in Yamal. Hij is niet alleen een gids, maar ook evangelist. Nadat hij tot geloof kwam, deelde hij het evangelie met zijn eigen stam en anderen in het noordelijke Siberische gebied. "Toen ik tot geloof kwam gaf God mij een nieuw hart. Hij gaf mij ook een nieuw hart voor mijn volk. Ik reis op mijn sneeuwscooter langs nomaden en vertel hen over de liefde van Jezus." 

Vriendschap
Peter brengt het goede nieuws van Jezus door eerst vriendschappen te sluiten. "Ik neem voor alle kinderen cadeautjes mee. In elke doos zitten schoolspullen, speelgoed en een kinderbijbel. Het is belangrijk om eerst een band op te bouwen." Er zijn geen harde cijfers maar volgens Peter zijn er ongeveer 500 mensen tot geloof gekomen in Yamal in de afgelopen jaren. "Er zijn nog duizenden die Jezus niet kennen. Dus ik blijf door Siberië reizen om mensen het goede nieuws te vertellen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.