Binyomin Jacobs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Toenemende Jodenhaat: Opperrabbijn Jacobs wordt dagelijks uitgescholden

Toen opperrabbijn Binyomin Jacobs 44 jaar geleden naar Amersfoort verhuisde, werd hij nooit uitgescholden. Die tijd is voorbij. "Kankerjood of Hitler; ik krijg van alles naar mijn hoofd geslingerd", vertelt hij in gesprek met het AD.

De 71-jarige Jacobs herinnert zich die keer dat hij bij het tankstation liep nog goed. "Verderop stond een auto, die al klaar was met tanken, met een paar jonge mannen van buitenlandse afkomst erin. (...) De auto gaf onverwacht gas en ik kon nog maar net aan de kant springen. De mannen begonnen te schelden en vloeken en reden toen weg."

In het AD-interview vertelt de opperrabbijn dat hij vooral "last heeft van islamitische jongeren met een migratieachtergrond". Eerder vertelde hij hierover in gesprek met Family7: "Een paar jaar geleden had ik thuis een tot het christendom bekeerde Syriër over de vloer. Hij had van jongs af aan geleerd Joden te haten, terwijl hij niet eens wist of Joden nou mensen, dieren of dingen waren. Als je met zo’n haat wordt opgevoed, is daar heel moeilijk onderuit te komen."

Vorig jaar pleitte Jacobs voor een nationaal coördinator antisemitismebestrijding. De coördinator moet wat hem betreft het probleem in kaart brengen. Ook is het voor Joodse Nederlanders en organisaties een duidelijk aanspreekpunt waar ze antisemitisme kunnen aankaarten. Als "spin in het web" bij de bestrijding van haat tegen Joden kan de coördinator verder politiek, justitie en politie adviseren.

Hij weet dat islamitische leerlingen regelmatig hun stoel omdraaien als een Holocaust-overlevende een presentatie op hun school geeft. "Ik vind ook dat schoolklassen vaker Kamp Amersfoort of Kamp Westerbork moeten bezoeken. Ga de confrontatie aan!", laat hij tegenover het AD weten. (...) "We moeten onze kop niet in het zand steken, maar alert zijn en maatregelen nemen om antisemitisme te bestrijden."

Onlangs liet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten dat het aantal antisemitische incidenten vorig jaar wederom behoorlijk is gestegen. Ten opzichte van 2018 is er een stijging van maar liefst 35 procent waar te nemen. Het gaat met name om scheldpartijen. In de ruim dertig jaar dat de organisatie het rapport uitbrengt, werd nog nooit zo’n hoog aantal geregistreerd.

Reacties

Heel goed en moedig dat opperrabbijn Jacobs onomwonden zegt wie degenen zijn die Joden haten. Niet alleen is gebed nodig voor Joden maar ook voor degenen die hen volkomen ten onrechte haten, want wie haten, hebben de dood lief (Spr. 8:36) en zullen daarin omkomen, tenzij zij zich alsnog bekeren.
De overheid schijnt heel struisvogelig maar weer eens te geloven, dat zulke ernstige zaken vanzelf overgaan. Of is het meer de kool en de geit sparen, want wat haal je overhoop als je juist de islamitische gemeenschap aanspreekt over het voeden van Jodenhaat of nog een noodzakelijke stap verder; als je consequent dergelijk gedrag afstraft? Politici roepen maar steeds dat het onacceptabel is, maar het zijn slechts loze woorden voor de bühne...
G
Dit is inderdaad schokkend en helaas een schaduwzijde van ons immigratiebeleid. Maar ook autochtonen kunnen er wat van. Op Twitter las ik onlangs over Lodewijk Asscher. Die werd vergeleken met een virus en omschreven als een Sorosjood. Het gif van het antisemitisme is nooit weg geweest, maar in het gepolariseerde klimaat van nu heeft het er alle schijn van, dat menigeen de schaamte voorbij is en vol op het orgel gaat. Zie o.a. de carnavalsoptocht in Aalst.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.