klazina
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

13 maart 2020 door Nienke Alblas

Klazina was alcoholist: "Ik nam bij het ontbijt slokjes wijn"

Vanaf haar twintigste dronk Klazina regelmatig een wijntje. Door de jaren heen dronk ze steeds meer. In een artikel van Eva vertelt ze over haar verslaving en haar bevrijding hiervan. "Ik leefde in twee werelden. Ik had een leuk gezin en ik liet mensen zien dat het goed met mij ging. Aan de andere kant was ik de hele dag druk met mijn alcoholisme."

Klazina wist haar alcoholisme precies te verbergen voor haar gezin. Tijdens het avondeten was het geaccepteerd om wat te drinken. Haar voorraad verstopte ze achter de colaflessen en als zij tijdens het strijken wijn dronk zette ze haar wijnglas achter de de boeken in de kast. De wijn kon ze verbergen, maar langzaam begon ze meer gezondheidsklachten te krijgen van het alcoholgebruik. "Er zit veel suiker in wijn, daardoor kwam ik aan. Ik werd vergeetachtig en kreeg maagpijn. Ik slikte veel maagzuurremmers. Gesprekken kon ik me niet meer herinneren"

Twee werelden
In sommige periodes dronk Klazina niet of minder, maar steeds weer begon het opnieuw. Ze had nooit een manier geleerd hoe ze blijvend kon stoppen met drinken. Naar aanleiding van een preek over David en Goliath besefte Klazina zich dat ze hulp nodig had. "Iedereen heeft een Goliath in zijn leven die verslagen moet worden. Daar heb je hulp bij nodig. Jezus wil je daarbij helpen. Dat was het moment dat ik wist dat ik hulp van buitenaf nodig had. Daarvoor was ik ervan overtuigd dat niemand hoefde te weten over mijn verslaving. Ik kon toch samen met God oplossen?"

Na die preek stopte Klazina met drinken. Via de huisarts werd ze doorverwezen naar een coach binnen de verslavingszorg. "Ik had fijne gesprekken met haar, maar ze was niet gespecialiseerd in verslaving. Ze zei dat als ik mij slecht voelde ik wel een glaasje wijn mocht drinken. Als het er maar bij eentje bleef. Dat is precies wat je niet moet zeggen tegen een verslaafde. Ik begon weer met drinken en was terug bij af." Klazina dacht dat het niet meer goed zou komen. Ze vroeg aan God wat ze nog kon doen.

De uitweg
Een paar maanden nadat Klazina aan God om hulp had gevraagd bood hij haar een uitweg. Via de krant kwam ze bij een groep Anonieme Alcoholisten (AA). Ze moest nuchter zijn voor de bijeenkomsten en Klazina begon haar alcoholgebruik af te bouwen. "Op 1 november 2017 ben ik gestopt met drinken. God heeft me geleid richting de AA-groep. Ik heb ervaren dat God aanwezig was en is. Dat Hij mij geholpen heeft. Op eigen kracht had ik het niet gered om te stoppen. Op moeilijke momenten kon ik bidden naar God: 'Help mij.' Maar ik merkte God ook door andere mensen heen."

Nu hoopt Klazina iets te kunnen betekenen voor vrouwen die zich herkennen in haar verhaal. Via haar blog Droge Woorden probeert ze het taboe op alcoholisme onder vrouwen te doorbreken. "Meer openheid, daar pleit ik voor."

Lees het volledige artikel

Reacties

L
Kritische noot: je WAS geen alcoholist, nee: je BLIJFT tot je laatste snik een alcoholist. Je bent nl. nooit "ex". Straks sta ik 2 jaar droog. Ik ben dus een alcoholist die dus straks 730 dagen lang besloot vandaag niet te drinken...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.