groot gezin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Ouder van gezin met 10 kinderen twijfelt over opnieuw zwanger worden: 'Ook hierin willen wij de Heere dienen'

'We hebben een groot gezin met meer dan 10 kinderen en dat zien we als een zegen, ook al denken mensen in onze omgeving daar anders over. Ook hierin willen wij de Heere dienen. Maar nu mijn worsteling: mijn lichaam geeft aan dat het zo genoeg is en ook zijn er wat problemen in de opvoeding van onze kinderen. Ik heb grote angst om opnieuw vruchtbaar te raken. Wat moeten we doen?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is een voorrecht om kinderen te krijgen. Maar een groot gezin geeft bijkomende zorgen", erkent ds. W. van Weelden in zijn antwoord. "Want met een koppeltje is er altijd wel een verkouden. Zorgen zijn gegeven met kinderen. (...) U begrijpt dat raad vragen in zo’n situatie begrijpelijk is, maar dat raad dan heel eenvoudig op de grote hoop geworpen wordt van voorstellen die niet bij uw eigen hart aansluiten. Zie het volgende dan ook maar als een poging tot meedenken.

Het is goed om de wisseling van wij en ik, van ons en mijn helder te krijgen. Om het op een noemer te zetten: het geestelijke leven wordt gedeeld -'wij willen de Heere dienen'- maar de zorgen liggen bij de vrouw. Dan klinkt heel duidelijk de angst en de zorg. Wanneer de vraag in zijn geheel onder de noemer van het wij en ons komt, dan worden de zorgen gedeeld op een manier die heilzaam zijn kan.

De apostel zegt dat de man zijn vrouw liefheeft als zijn eigen lichaam. Het probleem van de vrouw is het probleem van de man. Wanneer dit besef leeft, zal de Heere de weg wijzen", aldus de hervormde predikant uit Oud-Alblas.

Heeft u een groot gezin of juist een bewuste keuze gemaakt voor een klein gezin? CIP.nl komt graag met u in contact voor een artikel over dit onderwerp. Klik hier om contact met ons op te nemen!

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Een antwoord waar de vragenstellers waarschijnlijk nog niets mee kunnen. "Ook hierin willen wij de Heere dienen". Op zich een mooi streven, maar waarin zit het "dienen" in het krijgen van zoveel mogelijk kinderen? Dien je God meer met 10 kinderen dan met 2 kinderen? Of zit de echte vraag gewoon in "wij willen geen voorbehoedsmiddelen gebruiken"? En waarom dan niet? Ook zonder penetratie is seksuele bevrediging mogelijk. Of gewoon algemene onthouding, als je overtuiging er echt naar is.
H
Het is het vrouwen lichaam zo gemaakt dat je niet altijd zwanger kan raken. Onthouding in een relatief korte periode is een betrouwbare en prima manier. Genoeg goede Christelijke boeken over te vinden. God gaf ons ook verstand en dat kun je dus prima gebruiken zonder problemen. Jammer dat er in sommige kringen zo moeilijk over wordt gedaan. Vrouw leer je lijf kennen en ontspan. Angst is een slechte raadgever. Een kind is een geschenk.
M
Dit antwoord van deze dominee gaat eigenlijk niet over de vragen die deze vrouw heeft. Hij gaat er helemaal aan voorbij. Is met z'n eigen rechtzinnige redenaties bezet.

Het gaat niet over een verkoudheidje of zo, maar over opvoedingszorgen. Ook niet over opzien tegen zwangerschap of bevalling.

Daarbij onbegrijpelijk gehussel met woorden. Wat een blamage eigenlijk.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!