ngk gkv
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 maart 2020 door Patrick Simons

Excuses voor kerkscheuring GKv-NGK geaccepteerd: "Geweldig besluit heeft u genomen"

Afgelopen vrijdag maakte de gereformeerd-vrijgemaakte synode haar excuses aan de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) over het synodebesluit uit 1967. Door dit besluit ontstond binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) de scheuring in de kerken waardoor de NGK ontstond. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Synodevoorzitter Melle Oosterhuis meldde dat er met dit besluit onrecht is gedaan en wilde daarom zijn excuses aanbieden: “Met de erkenning van dit onrecht willen we hun recht doen en schuld bekennen voor de verstrekkende gevolgen van dit onrecht, schuld voor de kerkelijke breuk die heeft geleid tot het ontstaan van de Nederlands Gereformeerde Kerken. We bidden dat deze erkenning helend mag werken en de pijn mag verzachten die het gevolg was van dit onrecht”, stelde Oosterhuis volgens het medium.

Frans Schippers, voorzitter van de landelijke vergadering van de NGK, accepteerde de excuses verheugd. “Wat een geweldig besluit heeft u genomen”, reageerde hij volgens het Nederlands Dagblad. “Het getuigt van moed. Het ontroert mij, onze afgevaardigden en velen in onze kerken.”

Lees meer in het Nederlands Dagblad.

Zie ook: Waarom de NGK en GKv 50 jaar na pijnlijke echtscheiding weer bij elkaar komen - CIP Podcast.

Reacties

L
Wat een verblijdend nieuws... De heling van één scheur in het bruiloftskleed van Christus' Kerk. Dat valt -helaas- niet vaak voor. Dit verdient navolging, óók in andere gezindten...
Nog velen van 70 jaar en ouder, die de kerkstrijd van 1967 bewust hebben meegemaakt, leven nog. Ik weet dat veel van hen, die door de scheuring (NGK) buiten verband kwamen, daar persoonlijk traumatische schade door hebben opgelopen. Het zou nog mooier worden wanneer, slachtoffers door hun GKV leeftijdsgenoten persoonlijk zouden worden aangesproken om hun ervaringen te delen en zodat wonden kunnen helen. Want verhalen genoeg over het onrecht dat de NGK leden is aangedaan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.