eenheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 maart 2020 door Patrick Simons

Predikanten reageren op ds. Hoogerland: "Terug naar de oudste kerk, dat is de Hersteld Hervormde Kerk"

Ds. G. Hoogerland stelde onlangs dat kerkelijke verdeeldheid zonde is en schreef daar een brief over aan gemeenteleden. Dit is in boekvorm verschenen. In het Reformatorisch Dagblad reageren predikanten verschillend op de boodschap van Hoogerland. Zo moeten we volgens ds. P. Roos terugkeren naar de oudste kerk, opvallend genoeg een kerk die nog geen twintig jaar bestaat.

“Van harte dank ik ds. Hoogerland voor zijn boekje”, stelt P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. Ook ds. D. Heemskerk van de Hersteld Hervormde Kerk reageert verheugd: “Het doet mij goed zoals ds. Hoogerland over de ontstane droevige kerkelijke situatie in ons land spreekt.” Volgens Ds. C. L. Onderdelinden, predikant in de Oud Gereformeerde Gemeenten, ligt de breuk op ons allen. “Schenke de Heere ons samen een dag van boete en berouw, om met beleden en beweende schuld en oprechte smart weder te keren tot Gods dierbaar Woord, Zijn heilige Wet en heilzame inzettingen.”

Ds. P. Roos van de Christelijke Gereformeerde Kerken vraagt zich af waarin concreet “onze en mijn schuld” bestaat. “Mijn persoonlijke gedachte is dat we terug moeten naar de oudste kerk, nu de Hersteld Hervormde Kerk, de HHK." Ds. A. Kort herinnert zich dat hij in 1997 de Nederlands Hervormde Kerk verliet: “Dat werd mij tot grote schuld. Ook werd het verlangen van Ledeboer de mijne. De Heere toonde mij een groot ongenoegen over deze afscheiding, maar tot een valse eenheid spoorde Hij mij nooit aan.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

K
Opvallend is dat alle dominee’s schuld belijden en het vervolgens allemaal van God verwachten. Stuk voor stuk kerken die weggelopen zijn uit een ander kerkverband. Als je zo afwachtend blijft, mag je je afvragen wat je schuldbelijdenis waard is.
De oudste kerk??? Is dat niet de gemeente van gelovigen te Jeruzalem? Wordt het niet tijd om terug te gaan naar het begin; vlak na die heerlijke pinksterdag? Eenheid is een voldongen feit, waar we slechts deel aan kunnen hebben door volkomen overgave en relatie met onze Heer in de kracht van de Heilige Geest.
O
Gewoon een afschuif systeem dit. Alleen als God door de HG het in ons hart bewerkt komen wij tot oprecht berouw. Nu verschuilt men zich steeds weer achter regels, inzettingen en wetten.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.