Mirjam Schotanus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MERCY SHIPS

 

Een klein dorp, dat is de Africa Mercy: "Patiënten bloeien op aan boord"

Afgelopen zondag was het Internationale Vrouwendag. Tijd om een van die internationale vrouwen te bevragen over haar werk! Mirjam Schotanus werkt op het schip van Mercy Ships, en organiseert op het schip en in het land trainingen om lokale gezondheidswerkers te trainen. “Als één iemand die de training volgt gemotiveerd is, kan hij of zij zoveel goeds doen voor zijn omgeving!”

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Een klein dorp. Dat is de Africa Mercy, die momenteel in de haven van Dakar, Senegal aangemeerd ligt. “We delen allemaal kamers”, lacht Mirjam. “Je wordt niet wakker in je eentje. Het hebben van een raam is uniek, er is niet veel daglicht. Als je bent aangekleed, haal je het ontbijt, wat net als de andere maaltijden op een vaste tijd geserveerd wordt. Daar ontmoet je 400 andere mensen, die zowel je directeur als collega kunnen zijn. En dat niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend.”

Twee jaar extra
Het slokt je leven op, zoveel is duidelijk. Mirjam zit in de Library Conference Room als we het gesprek voeren. Al twee jaar vaart ze mee, ze zag Kameroen, Guinee en nu Senegal de revue passeren. “Ik begon als receptioniste voor negen weken en had niet zoveel met ziekenhuizen. Maar ik was gelijk onder de indruk van het werk.” Mirjam besloot er twee jaar aan vast te plakken en ging aan de slag als organisator van trainingen. “Het draait op het schip met name om de operaties, maar als we het land verlaten, willen we wel iets achterlaten en bij hebben gedragen aan de lokale gezondheidszorg.”

Dat doet de organisatie door samen te werken met lokale partners zoals het Ministerie van Gezondheid en ziekenhuisdirecteuren. We gaan het land in om mensen te trainen, maar nodigen ook lokale chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen uit op het schip om hen in de operatiekamers en in de zalen één op één te mentoren. “Dat is wel een uitdaging. Het land mist hulpmiddelen, zoals materiaal en apparatuur, en voldoende getraind personeel.” Toch is Senegal daarin een positieve uitzondering: de overheid heeft veel in de infrastructuur en universiteit van Dakar geïnvesteerd. “Maar als je buiten de stad komt en het binnenland ingaat, is er nog veel ontwikkeling nodig.”

Merendeel vrouw
Het merendeel van de vrijwilligers is vrouw, “veel verpleegkundigen, maar ook in het leiderschap zijn vrouwen vertegenwoordigd.” Enthousiast: “En de lokale vrouwen die aan boord komen om te leren zijn enorm toegewijd. Ze zien kansen en zijn trouw aan hun afspraken.”

"Vrouwen gaan weg met een glimlach”

Onderdeel van Mercy Ships’ chirurgische specialiteiten zijn de fisteloperaties voor vrouwen die door gebrek aan goede medische zorg en een gecompliceerde bevalling incontinent geworden zijn. Vaak hebben ze hun kindje bij de bevalling verloren en worden ze door hun incontinentie verstoten. Soms leven deze vrouwen jaren in eenzaamheid. “Het is heel bijzonder om deze dames aan boord te zien komen, waar je ze ziet opbloeien. Ze krijgen de zorg, mensen durven hen aan te raken. Aan het einde van hun behandeling hebben we een dress ceremony, waarbij ze een nieuwe jurk krijgen, sieraden en er een speciaal feest voor hen wordt georganiseerd. We willen mensen zien, om wie ze zijn. Ze gaan weg met een glimlach.”

De hele wereld verbeteren gaat niet, maar daar aan bijdragen wel, zegt Mirjam. “We hebben een chirurg aan boord die het werk al 30 jaar lang doet. ‘Je kunt niet de hele wereld verbeteren, maar wel de wereld voor één persoon’, zegt hij altijd. En als iemand aan boord of in het land gemotiveerd is, kan hij zijn eigen team inspireren. Dat willen we graag en we moedigen mensen aan om dat te doen.”


De Nederlandse vrijwilligers bij de Africa Mercy

Koffie op z’n Hollands
Meerdere jaren in het buitenland wonen eist zijn tol, daar is Mirjam het mee eens. “Je mist heel veel familiemomenten en moet veel meemaken door middel van FaceTime of WhatsApp. Maar sommige vriendschappen worden er juist door versterkt en je leert op het schip ook zoveel mensen kennen.” Saai is het niet: “Er worden ontzettend veel activiteiten georganiseerd.” Op donderdag en zondag zijn er bijeenkomsten, waarna de Nederlanders bij een gezinnetje aan boord uitpuffen. “Dat is heerlijk, want zij hebben een bank en keuken. Dat is uniek aan boord. Lekker koffiedrinken, appeltaart eten en kletsen, typisch Nederlands dus.”

"Met een enorme mix van 35 nationaliteiten samenleven is verbazingwekkend”

Ook zijn er veel faciliteiten aan boord, waardoor het eerder een uitdaging is om jezelf terug te trekken dan op zoek te gaan naar een invulling van je tijd. Mirjam: “Daarin heb ik mijzelf anders leren kennen. Het is geweldig om met zoveel inspirerende mensen om te gaan. Maar af en toe moet ik bewust buiten op het dek gaan zitten met een muziekje op.”

Waarom Mirjam voor het werk bij Mercy Ships gekozen heeft en daar zolang actief is? “Het is een combinatie van het mooie werk van de organisatie en het leven aan boord. Met een enorme mix van 35 nationaliteiten samenleven is verbazingwekkend.” Het leven aan boord is het Mirjam meer dan waard. “Mensen komen hier vaak om te geven en om te dienen. Maar als ze weggaan, beseffen ze hoeveel ze terug hebben gekregen.”

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk voor Mercy Ships? Vind je plek aan boord!

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.