Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 maart 2020 door Jeffrey Schipper

'In de GKv wordt de mond van tegenstanders vrouwelijke ambtsdragers niet gesnoerd'

Het is even wennen voor tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Ze behoren tot een minderheid. "Maar hun wordt de mond niet gesnoerd", schrijft ds. Henk Folkers in het Nederlands Dagblad.

Binnen de GKv mogen vrouwen sinds 2017 aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. Vorig jaar merkte het ND al op dat tegenstanders van dit besluit zich vaak machteloos en niet gehoord voelen. De synode van de GKv zou het inhoudelijke gesprek over vrouwelijke ambtsdragers uit de weg gaan en te veel achter gesloten deuren bespreken, stelden Dick Slump en Pieter Pel onlangs in diezelfde krant.

Folkers is binnen deze kerk actief als emerituspredikant. Hij constateert dat de synode "zeer veel ruimte geeft aan de bezwaarden, meer dan ooit kerkelijke praktijk is geweest". "Het debat over vrouwelijke ambtsdragers wordt al veel langer gevoerd op kerkelijke vergaderingen. Ik kan mij niet herinneren dat voorstanders, die lang in de minderheid waren, ooit door synodes zijn gehoord."

Volgens hem gaat het Slump en Pel helemaal niet meer over de inhoud of de argumenten. "In hun denkkader is maar één uitleg mogelijk is: God verbiedt vrouwen om ambtsdrager te zijn in de kerk. (...) Binnen de kerken is er ruimte genoeg zich bij die gemeente te voegen waar je jezelf veilig voelt. Laten we dus stoppen met stemming maken en de besluiten van de synode afwachten."

Lees het volledige commentaar van ds. Henk Folkers in het Nederlands Dagblad.

Reacties

K
Zolang men de bijbel blijft lezen als een wetboek wat zegt wat zondig is en wat niet, wordt het nooit wat. Zonder uitzondering wordt er selectief gewinkeld om het eigen standpunt te motiveren. Wij hebben maar aan één gebod te voldoen: God liefhebben boven alles en je naaste als je zelf. Zoals Paulus schrijft: wij zijn vrij van de wet en alles is ons toegestaan (zolang wij aan het gebod van Jezus blijven voldoen). Dan is er ook zo veel meer mogelijk in de kerk. Ook een vrouw in het ambt.
Zegenrijk samenspel, noemde Ds. A. J. Mensink predikant van de hervormde gemeente te Elburg en voorzitter van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond, het en verwees daarbij naar 1 Tim.2.

Ds. Folkers was al vroegtijdig een voorstander, doch op dit punt jammer genoeg anders denkend als b.v. ds. Mensink.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.