boos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 maart 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik ben boos op God omdat Hij mijn vrouw heeft afgenomen'

'Waarom heeft God mijn vrouw afgenomen nadat ze ziek is geworden en mij en de kinderen alleen achtergelaten na een relatie van tientallen jaren? (...) Ik begrijp het niet. Waarom?! Ik geloofde nog een beetje, maar nu ben ik zo boos dat ik God haat', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is vreselijk wat u schrijft", antwoordt evangelist Jan van Dooijeweert. "Ik heb ook even naar adem moeten happen toen ik je verhaal las. Wat erg! Eerst het geworstel tussen hoop en vrees en dan het definitieve einde. Je lieve, zorgzame vrouw en moeder wordt uit het leven weggenomen.

Ik moest denken aan die dag, 40 jaar geleden, dat ik in Leiden op het kerkhof liep met een klein kistje in mijn armen... Daar lag ons kindje van twee dagen in. Dat gingen we aan de aarde toebetrouwen. Vreselijk! Ik haal dit er niet zomaar even bij, maar omdat ik moet denken aan die werkelijkheid: ieder mens zal sterven. De één met 2 dagen, de ander met 104 jaar.

Wat is het bijzonder als je dan aan je vrouw mag denken dat ze zo lief was en hartelijk en altijd voor iedereen klaar stond, open stond. En nu is ze er niet meer... Nee? Jawel! Misschien wel in die eeuwige heerlijkheid bij God, waar geen tranen meer zijn omdat God Zelf ze heeft afgewist. En nu kunt u niet meer geloven. Ik begrijp hieruit dat u dat eerst wel kon. U zegt zelf 'een beetje'. Veel mensen zullen u kunnen begrijpen als u dat zegt. 

Mijn lieve vriend en broeder, ik hoor ook bij de moeilijke vertroosters. Verdriet kan zo pijnlijk zijn. Maar mijn ervaring is dat het nog veel pijnlijker wordt als je er tegen in opstand komt. Als je boos begint te worden op God. Dan word je met de dag harder en opstandiger. En het helpt je niets.

Kom terug op je schreden; grijp God vast als een arme zwerver die niet meer verder kan. Dan kom je veel verder dan wanneer je God eigenlijk haat. (...) Hoe boos je ook wordt op God; je vrouw komt niet terug. God gaat niet vluchten voor je. Maar als jij je hoofd buigt bij de Heere Jezus en Hem alles vertelt, dan zal Hij je aan Zijn borst drukken en je Zijn liefde doen ervaren. Dan kun je verder. Dan krijg je kracht", maakt Jan duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.