Graftombe van Ester en Mordechai
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 maart 2020 door CIDI

Minister Blok weigert Iran aan te spreken op dreigende vernieling Joodse graftombe Ester en Mordechai

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) ziet geen noodzaak om Iran aan te spreken op de dreigende vernieling van de historische Joodse graftombe van Ester en Mordechai in Hamadan, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Leden van de Iraanse paramilitaire militie Basij probeerden afgelopen maand de tombe te bestormen. De studenten noemen het een “waarschuwing aan het Amerikaanse terroristische regime en de zionistische agressor”. De militanten, verbonden aan de Iraanse Revolutionaire Garde, wilden de tombe ombouwen tot een Palestijns consulaat. De bestorming kwam uitgerekend een maand voordat Joden wereldwijd Poeriem vieren, het feest waarop het verhaal van koningin Ester en Mordechai centraal staat.

De mogelijke sloop van de historische tombe in Hamadan was voor Raymond de Roon reden om opnieuw Kamervragen in te dienen. Eerder deed hij dat, in samenwerking met CDA en SGP, in 2011. Volgens minister Blok staan de graftombes nog steeds geregistreerd als cultureel erfgoed bij de Iraanse overheidsorganisatie voor cultureel erfgoed. Voor hem is dat voldoende om aan te nemen dat de laatste rustplaats van Ester en Mordechai geen gevaar loopt. 

Eerder heeft de directeur-generaal van UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, toegezegd de situatie te zullen bespreken met de Iraanse vertegenwoordiger.

Reacties

D
Waar is hij bang voor?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.