vasten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 maart 2020 door Nienke Alblas

Is vasten wel Bijbels? Voorganger Roelof Ham geeft antwoord

Vasten in de veertigdagentijd. Is dat eigenlijk wel Bijbels? Theoloog en voorganger Roelof Ham sprak hierover bij Groot Nieuws Radio. "Vasten is een middel om toe te laten dat je dichter bij God komt."

Is vasten wel Bijbels?
Vasten kent een traditie in de Rooms-Katholieke Kerk. Voordat vasten een religieus gebruik was, werd er ook al gevast. Dit lezen we terug in de Bijbel. De theoloog en baptistenvoorganger legt uit in het programma Brandstof waarom het goed is wél te vasten. "Door te vasten keer je je af van de wereld en strek je je uit naar God."

De voorganger leest verschillende stukken uit de Bijbel die op het vasten slaan. Zo lees je in het evangelie van Matteüs in hoofdstuk 4 hoe Jezus zelf 40 dagen de woestijn in trok aan het begin van Zijn bediening. Ook Jezus leek het vasten te gebruiken als een zekere voorbereidingstijd. Verder in het evangelie spreekt Jezus over vasten in de Bergrede. "Dan spreekt Hij over het geven van aalmoezen, hoe je moet bidden. En in dat verband spreekt hij ook over vasten. Kennelijk is vasten een heel normaal onderdeel van je omgang met de Heer", aldus Roelof Ham.

Waarom vasten mensen?
"De oorsprong van het vasten is om de lijdensweg die Jezus heeft ondergaan heel bewust mee te maken en bij je binnen te laten komen", vertelt Roelof Ham. Het is volgens hem voor iedereen heel verschillend hoe je dit ervaart, maar de voorganger vindt het zelf erg verrijkend. "Je strekt je heel bewust uit naar God." Dit is uiteindelijk de essentie van vasten: je uitstrekken naar God, zo stelt de voorganger. "Ik heb het idee, als ik om mij heen kijk, maar ook naar mijn eigen leven, dat wij ons leven zo vol bouwen met van alles en nog wat, dat we Gods stem niet meer verstaan." Door afleiding weg te laten, kan je je volgens de voorganger beter focussen op de Heer. 

Luister hier het volledige programma

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.