vluchtelingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 maart 2020 door Jeffrey Schipper

CU-Kamerlid ziet vluchtelingencrisis escaleren: "De EU en Griekenland moeten nu in actie komen"

"De situatie op Griekse eilanden is dramatisch en de Europese Unie (EU) en Griekenland moeten nu in actie komen", stelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

De afgelopen dagen zijn meer dan 10.000 vluchtelingen vanuit Turkije naar de grenzen met de EU gegaan nadat Turkije had besloten ze niet meer tegen te houden. Erdogan zei op een persconferentie maandag dat hij 1 miljard euro extra van de EU om vluchtelingen op te vangen heeft geweigerd. "Wie houden ze voor de gek? We willen dit geld niet."

De schrijnende humanitaire situatie houdt ook Voordewind bezig. "Een jaar geleden was ik op Lesbos en zag ik met eigen ogen de schrijnende omstandigheden waarin vluchtelingen moeten leven. De opvang is ver ondermaats, de procedures zijn traag en kwetsbare mensen, waaronder veel kinderen, zijn de dupe.

De situatie is nu aan het escaleren. Vluchtelingen worden als politiek wapen ingezet door Turkije door ze de Turkse grens te laten passeren als wraak voor het terecht onthouden van steun door de NAVO aan Turkije. De situatie op Griekse eilanden is dramatisch en de EU en Griekenland moeten nu in actie komen. Daarom stel ik wederom Kamervragen aan de minister en staatssecretaris."

"Zo vraag ik de minister om er bij Griekenland op aan te dringen om de meest kwetsbare vluchtelingen, zoals ouderen en kinderen, over te brengen naar het Griekse vasteland", vervolgt het Kamerlid. "Daar zijn ze veiliger. Ook wil ik weten wat de EU er aan kan doen om de asielprocedure te versnellen, zodat kansrijke vluchtelingen sneller terecht kunnen in een Europees land. Ook Nederland zou een deel van de kinderen, die zonder ouders op de eilanden terecht zijn gekomen, moeten opnemen. Het leed van de vluchtelingen is zeer schrijnend. Actie is nu nodig."

Reacties

H
De EU zal zal hard moeten optreden tegen Turkije en de migranten. Als dit zo doorgaat is er in de toekomst geen ruimte meer voor de echte vluchteling en krijgen wij dezelfde toestanden als tussen autochtone bevolking en migranten als op Lesbos. Laat het zover niet komen want als de geest een keer uit

de fles is dan heb je heb hem er zo maar niet weer in.

De actie die Voordewind voorstelt klinkt humaan maar zal de chaos alleen maar groter maken en daar is niemand mee gebaat.

En zeker de echte vluchteling niet .
J
Grenzen moeten dicht zo simpel is dat en Turkije moet hard aangepakt worden.
Beste Haaije, dit is een groot probleem dat niet zo maar op te lossen is door een muur te bouwen of de poort wagenwijd open te zetten. Het voorstel vind ik zeker zinnig omdat het Christenen immers niet past om het leed van andere mensen botweg te negeren en het anderen (Turken, Grieken) maar uit te laten zoeken. Ben je niet benieuwd wat Jezus hiervan vindt? Lees ik niet ergens iets over het herbergen van arme zwervelingen? Dit is een test voor de hartgesteldheid van ons, gelovigen.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.