vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 maart 2020 door Patrick Simons

Vaticaan opent archieven voor onderzoek naar 'oorlogspaus'

Gisteren is een onderzoek gestart naar paus Pius XII, die regeerde van 1939 tot en met 1958. Er wordt daarbij vooral gekeken naar hoe de paus de kerk leidde in de Tweede Wereldoorlog. Het Vaticaan opent speciaal voor het onderzoek de archieven en laat tientallen wetenschappers binnen.

Tot op de dag van vandaag krijgt de bewuste paus en de Rooms-Katholieke Kerk veel kritiek te verwerken omdat men zich destijds in stilzwijgen hulde als het ging om de Jodenvervolging. Dit werd niet veroordeeld. Wel riep Pius talloze keren op tot vrede en noemde hij betitelde hij de ideologie van nazi-Duitsland als een “achtichristelijke ideologie”. Toch is hij nooit helemaal onbesproken geweest, integendeel. Na de oorlog gingen er tal van stemmen op die beweerden dat hij bewust zweeg over de Holocaust, terwijl hij heel goed wist wat er gaande was.

Nog steeds zijn er tegenstrijdige verhalen te vinden over Pius. Zo wordt hij door sommigen onomwonden een antisemiet genoemd, terwijl andere bronnen juist weer vermelden dat hij in Vaticaanstad joden liet onderduiken en het verzet tegen de nazi’s steunde. Paus Franciscus heeft nu besloten om de archieven te openen zodat er veel duidelijk zal worden. Hij stelt daarbij dat de kerk niet bang is voor de geschiedenis. Overigens is het in de Rooms-Katholieke Kerk gebruikelijk om de archieven over een bepaalde paus zo’n 70 jaar na zijn dood te openen. Paus Pius XII is 62 jaar geleden overleden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.