Ds. P. Vernooij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 maart 2020 door Ds. P. Vernooij, De Waarheidsvriend

Ds. P. Vernooij ziet dat wij de neiging hebben om wat gebroken is weg te doen

Het woord gebrokenheid is op zich al veelzeggend: niet meer heel, onvolmaakt, incompleet. Wij hebben de neiging om wat gebroken is weg te doen, of zo mogelijk te repareren, schrijft ds. P. Vernooij in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

De markt speelt grif in op onze neiging om ons te ontdoen van het gebrokene. Wat wordt je niet aangeboden om jong, beweeglijk en energiek te blijven. Er zijn pillen voor bijna elk probleem. Wanneer gebrokenheid definitief blijkt te zijn, maakt dat ons verlegen. Wat moet je met een menselijk lichaam dat niet compleet is?

Acceptatie
Opvallend genoeg heeft God, via Mozes al, de nodige aanwijzingen gegeven voor de omgang met de gekwetste en gedeukte naaste. In culturen rondom Israël ging men uiterst wreed met gehandicapten om. Een kind met een zichtbare handicap werd tijdens de geboorte gedood, omdat de toorn van de goden erop rustte. In Israël was dat totaal anders, daar gold het gebod: U zult niet doodslaan.

De markt speelt grif in op onze neiging om ons te ontdoen van het gebrokene.

God geeft aanwijzingen voor de omgang met leven dat in onze ogen beperkt is. Niet voor niets wordt in de wet van God bijzondere aandacht voor hen ge- vraagd. In Leviticus 19:14 staat bijvoorbeeld: ‘U mag een dove niet vervloeken en voor een blinde mag u geen struikelblok neerleggen, maar u moet uw God vrezen. Ik ben de Heere.’ Ook al gaat het hier om lichamelijke beperkingen, het is niet zo moeilijk om deze tekst als uitgangspunt te nemen voor het om- gaan met welke gebrokenheid dan ook.

De manier waarop de Bijbel er hier over spreekt, laat zien dat de acceptatie van die gebrokenheid van wezenlijk belang is. Dat is het moeilijkst wanneer het om jezelf gaat. Het wordt nog pijnlijker wanneer die acceptatie belemmerd wordt door weerstand die je opbouwt, het struikelblok dat door anderen of door jezelf wordt neergelegd.

Verbitterd
Ik denk aan Asaf in Psalm 73. Welke vorm de gebrokenheid in zijn leven aanneemt, is niet duidelijk. In elk geval raakt hij er verbitterd onder. Hij legt zijn leven naast dat van hen die het zoveel beter afgaat. Dat blijken ook nog eens mensen te zijn die zich aan God en Zijn gebod niet zoveel gelegen laten liggen. Als hij daar later op terugkijkt, zegt hij: ‘Hoe onverstandig was ik toen, ik wist niets! Ik was een redeloos dier bij U.’ (vs.22)

Het wordt nog pijnlijker wanneer die acceptatie belemmerd wordt door weerstand die je opbouwt, het struikelblok dat door anderen of door jezelf wordt neergelegd.

Hoe kwam hij erbij om anders tegen de situatie in zijn leven aan te gaan kijken? Zijn kijk verandert wanneer hij Gods heiligdom binnengaat. Wij hebben de neiging direct aan de tempel te denken. Calvijn zegt: ingaan in het heiligdom is bij God op school komen, zodat ik door het Woord leer wat ik anders niet zou kunnen verstaan.

Als ik over het bestuur van deze wereld nadenk, zal mijn verstand tekortschieten, zodat ik er hoegenaamd niets van begrijp. Alle vragen die het leven bij mij oproept, inclusief de gebrokenheid waarmee ik word geconfronteerd, brengen mij tot het gebed: ‘Heere, neem mij bij de hand zoals u Asaf bij de hand genomen hebt, leid mij door Uw raad.’

Dat maakt mij voorzichtig in de omgang met mensen die nogal wat meemaken. Ik heb de oplossing niet en ga dus ook niet zomaar even zeggen hoe het moet. Daarom: ‘Leid mij in mijn spreken, in mijn handelen.’ Een fout is immers zo gemaakt.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 27 februarii 2020, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.