Pinksteren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 maart 2020 door Patrick Goede

Non leidde met haar jarenlange gebed pinksterbeweging van de 20e eeuw in

In 1895 bad zuster Elena, een non uit Lucca Italië, tot God. Steeds weer opnieuw met dezelfde vraag: "Vader, in de naam van Jezus, stort Uw Geest uit en hernieuw de aarde". Met de 20e eeuw voor de deur bereikte haar gebed meer mensen dan alleen de kleine stad Lucca.

Tussen 1895 en 1903 schreef zuster Elena 12 brieven naar Paus Leo de 13e. Ze drukte de paus op het hart naar de binnenkamer te gaan en te bidden voor een pinksterbeweging zoals Maria en de andere discipelen hadden meegemaakt. Elena wilde dat de kerk een eeuwigdurend pinksteren zou ervaren. "Het bijzondere is dat de paus luisterde naar het verzoek van zuster Elena", vertelt historicus Al Mansfield aan CBN.

De brieven van zuster Elena zetten paus Leo ertoe aan ook elk jaar tussen hemelvaart en pinksteren een speciale tijd van gebed in te lassen voor de uitstorting van de Heilige Geest. Ze was echter nog niet tevreden en vroeg de paus een hymne uit te spreken over de nieuwe eeuw. "Veni Creator Spiritus" oftewel "Kom Heilige Geest", luidde die hymne.

"Precies op datzelfde tijdstip aan de andere kant van de oceaan begon diezelfde dag de pinksterbeweging in Kansas. Daar werd de Heilige Geest uitgestort over een kleine groep jongeren die bijeen waren gekomen in de Bethel Bijbelschool", vertelt historicus Masnfield.

Aan de hand van die uitstorting ontstond er een opwekking in de straten van Los Angeles. Dit is de bekende Azusastreet Opwekking die het begin van de Pinksterbeweging betekende.

Reacties

In 1977 werd ik gedoopt met de Heilige Geest tijdens een opwekkingsconferentie. De jaren daarna, zag ik als gemeentebouwer de kracht en explosiviteit en de werking van Gods Heilige Geest. Het lijkt op veel plaatsen wat weg te zakken door de subjectieve gedachtegang hierover bij de huidige generatie. Er is veel mis gegaan in de voorbije jaren. Maar met gedegen en betrouwbaar onderwijs, valt er veel te herstellen.
E
Wel een beetje jammer dat in reacties duidelijk onbijbelse zaken, rozenkrans, met Bijbelse zaken, spreken in tongen, vergeleken worden en op de brandstapel eindigen. Maar is dat niet vaker zo, dat onbijbelse zaken eenvoudiger en dus beter binnen kerkelijke tradities in te passen zijn dan Bijbelse zaken die we niet begrijpen zoals gaven van de Heilige Geest? Hoeveel opwekkingen zijn juist begonnen ondanks de religieus kerkelijke traditie, maar juist dankzij de Heilige Geest die zich niet laat vangen binnen kerkelijke traditie.
A
Beste Joop: De 'tongen GEBEDS-taal' zoals genoemd in Romeinen 8:26-27 heeft een ander functie ('het stichten van je zelf' 1 Kor 14:4) dan die van de tongentaal genoemd in Handelingen 2 en 1 Kor 12:10.Rom 8:26 En evenzo komt ook de Geest onze zwakheden te hulp, want wij weten niet wat wij bidden zullen zoals het behoort. De Geest Zelf echter pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen. 27 En Hij Die de harten doorzoekt, weet wat het denken van de Geest is, etc. Gods zegen. - PS
Toon meer reacties (16)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.