iran
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 maart 2020 door Redactie

21-jarige christen vrijgelaten uit de gevaarlijkste gevangenis van Iran

Fatemeh Mohammadi is weer op vrije voeten. De Iraanse christin die in half januari plotseling verdween en later in de gevangenis bleek te zitten, kwam op borgtocht vrij. Dat meldt de Duitse nieuwsdienst Idea. Vandaag vindt een hoorzitting over haar zaak plaats.

De 21-jarige activiste bekeerde zich tot het christendom en zette zich sindsdien ook actiec in voor vrijheden in het streng-islamitische Iran. Dat kwam haar duur te staan. Toen ze op zondag 12 januari in hoofdstad Teheran een demonstratie bijwoonde tegen het regime, werd ze opgepakt. De demonstratie vond plaats nadat bekend werd dat de overheid gelogen had over een neergeschoten vliegtuig waarbij veel slachtoffers vielen. Nadat ze werd opgepakt, leek ze wekenlang van de aardbodem te zijn verdwenen. Er was geen enkel teken van leven en zelfs haar meest naaste familie wist niet waar ze was.

Vorige week werd bekend dat ze vast was gezet en dat ze verbleef in één van de meest beruchte vrouwengevangenissen van het land. Mensenrechtenorganisaties zien de gevangenis als zeer gevaarlijk. Al eerder werden er sancties opgelegd omdat in de gevangenis de mensenrechten werden geschonden.

Nu is dus bekend geworden dat Mohammadi is vrijgekomen op borgtocht. Er is 1800 euro betaald voor haar vrijlating. Dat betekent echter niet dat alles achter de rug is. Vandaag vindt er een hoorzitting plaats en dan zal waarschijnlijk ook duidelijk worden wat de aanklacht tegen de jonge christin is. Het is overigens niet de eerste keer dat ze vastzat. Mohammadi werd eerder al zes maanden opgesloten wegens ‘propoganda tegen de staat’, waarmee gedoeld op de christelijke activiteiten die ze uitvoerde.

Mohamaddi schreef in mei 2018 een open brief waarin ze zich richtte tot de Iraanse Minister van Intelligentie, Mahmoud Alavi. In deze brief stelde ze hem de vraag waarom christenen in Iran niet over hun geloof mogen praten in het openbaar en moslims wel. In juni schreef de jonge vrouw een tweede brief over de omstandigheden in de gevangenis. Ze beschuldigde in deze brief de ondervragers in de gevangenis van seksuele intimidatie. De mannen lieten haar seksuele relatie bekennen die ze niet had gehad, hierbij moest ze 'vermakelijke' verhalen vertellen.

Volgens de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat Iran op plek nummer negen. Christenen worden sterk vervolgd en onrechtvaardig behandeld in de Iraanse maatschappij. In 2019 werden 169 christenen om hun christelijk geloof gearresteerd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.