russel moore
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 februari 2020 door Nienke Alblas

Invloedrijke predikanten roepen christenen op om de verschrikkingen van de hel serieus te nemen

Een drietal predikanten van Southern Baptist Church uit Amerika geeft aan dat we de verschrikkingen van de hel als christenen serieus moeten nemen. Op deze manier laten we volgens Russel Moore (foto), Joe Carter en J.D. Greear werkelijk naastenliefde zien. In de evangeliën wordt door Jezus meer over de hel gesproken dan op andere plekken in de Bijbel. Wat betekent dit voor ons als christenen?

Ethicus Russel Moore geeft aan dat we als christenen de verschrikkingen van de hel niet moeten verzachten voor ongelovigen. Hij geeft aan dat een ‘meer liefdevol’ beeld van de hel niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het woord ‘hel’ is een meer gebruikelijk woord geworden in de maatschappij voor vreselijke omstandigheden, maar dekt volgens Moore niet de leer in de Bijbel. “Soms doen mensen dat omdat ze zich schamen voor ‘hellevuur en zwavelpoelen’ naar de mensen om hen heen. Het lijkt alsof wij denken meer compassie te tonen dan God.”

Jezus en de hel
Jezus sprak regelmatig over de hel en gebruikte hiervoor een grote variëteit aan beelden. Hierbij vermeed hij niet de verschrikkingen van de hel en het oordeel. Moore stelt dat mensen diep in hun hart de noodzaak van rechtvaardigheid heeft. Er is volgens hem een verlangen naar een eerlijk oordeel en naar liefde. "Dit is niet zichtbaar in iedereen. Dat is waarom sommige mensen lastig kunnen vergeven." Daarnaast voegt Moore toe dat hij vindt dat veel mensen de hel en de gevolgen van zonde onderschatten. "Het heeft niet alleen consequenties van hoe we met elkaar omgaan, maar ook is het een schande richting de heiligheid van God." 

Voorganger en schrijver Joe Carter stelt dat mensen niet kunnen geloven in Jezus uit het evangelie en de hel kunnen ontkennen. "Jezus geeft ons deze optie niet. Net als dat je niet je naasten lief kan hebben als je de verschrikking van de hel voor hen verzwijgt. Als wij geloven dat we onze naasten lief moeten hebben, dan moeten we opnieuw beginnen te spreken over de hel in de kerk."

Groter besef van Gods liefde
Ook voorganger en schrijver J.D. Greear is het eens met deze stelling. Volgens hem laat het bestaan van de hel zien hoe groot Gods liefde is en waar Hij ons van wil redden. "Waarom zou Jezus anders meer over de hel praten dan wie dan ook in de Bijbel? Hij wilde laten zien waar Hij ons van redde en wat Hij voor ons verdroeg aan het kruis. Het legt Gods liefde onder een vergrootglas wanneer wij ons beseffen hoe ver God voor ons is gegaan en wat hij allemaal heeft doorstaan om ons te redden."

Lees het volledige artikel

Reacties

H
Er wordt teveel gedacht in termen van straf. De hel is geen straf, de hel is de werkelijkheid van een leven in afzondering van God. De wereld ÍS verloren. Alleen door het zoenoffer en het aannemen van dit genadegeschenk mogen we voor eeuwig in Gods nabijheid zijn. De hel is dus geen straf, maar het offer aan het kruis is juist de redding van ons uit de hel. Wie wel worden gestraft zijn satan en zijn aanhangers.
Jezus sprak vaak over de hel. Allen die Jezus Christus blijven verwerpen komen om. Er zijn 2 eindbestemmingen daar is het boek Openbaringen ook duidelijk in. Niemand zegt dat je dit gegeven tot centrum van de verkondiging moet maken maar wel dat je het bestaan van de hel uiteindelijk niet mag verzwijgen. Er zal een oordeelsdag komen, tot die dag moet echter het evangelie dat er behoud is voor een ieder die gelooft met kracht verkondigd worden.
P
Een feit is als je niet gelooft en Jezus verwerpt ben je verloren. Daar zit een zekere angst in vooral als je nog onzeker ben.

Zou het niet de juiste manier zijn om te evangeliseren dat je Jezus lief krijgt en dat Hij je verlosser is van een schuld die je zelf niet kan dragen die Hij wegneemt, dat is toch heerlijk dan ben je toch niet bezig met de hel in het vooruitzicht van een mooie toekomst die je voor eeuwig mag delen met je Verlosser.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.