groot nieuws radio
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 februari 2020 door Nienke Alblas

Terugluisteren: Oproep aan christenen om zich uit te spreken tegen Jodenhaat

Tijdens de radioshow De Nieuwe Morgen van Groot Nieuw Radio deed Sara van Oordt een oproep aan de kerk. "Sta op en laat van je horen want de rest van de wereld doet dat niet!" Volgens Van Oordt zouden christenen zich achter Israël moeten scharen, vanwege het opkomende antisemitisme.

De directe aanleiding voor deze oproep zijn de antisemitische uitingen tijdens de carnavalsoptocht in het Belgische Aalst. Diverse wagens voerden, net als vorig jaar, karikaturen van orthodoxe joden mee, poppen met grote neuzen en zwarte pijpenkrullen. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers sprak van "een walgelijk vertoning van antisemitisme". "God wordt gehaat en getart", vond dirigent Bert Noteboom.

De oproep deed Van Oordt in de woorden van Holocaust-overlever Simon Wiesental. "Het probleem is niet dat er te weinig mensen goed waren, het probleem is dat de goede mensen niks zeiden." Mogelijk houden christenen hun mond door de invloed van het nieuws. Israël wordt hier niet altijd positief in genoemd. De verhouding tussen Israël vroeger en nu is sterk veranderd. Volgens Van Oordt zien we Israël niet meer als de kleine David in het Midden-Oosten, maar een overmacht die Palestina onderdrukt.

God sloot met Israël een eeuwigdurend verbond
Volgens Van Oordt hoeft het niet te betekenen dat je het eens bent met alle politieke keuzes van Israël wanneer je Pro-Israël bent. "De hele Bijbel ademt Israël… Gods verbond met zijn volk is voor eeuwig." Volgens haar is de kerk automatisch verbonden aan Israël door Jezus. We hebben meegemaakt hoe na het ontstaan van de staat Israël in 1948 miljoenen Joden terugkeerden naar het land. Ook niet-christenen vragen zich af wat er aan de hand is. Het antwoord kunnen we volgens Van Oordt vinden in de Bijbel. "En dan zien we dat dit eigenlijk allemaal beschreven staat. De volken zullen optrekken naar Jeruzalem. Dat gebeurt. Het Joodse volk, God brengt zijn volk thuis."

Luister de hele aflevering hier

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.