noëlle
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

03 april 2020 door Nienke Alblas

Een gebed veranderde Noëllah's leven: "Die zondag kon ik mijn masker niet meer opzetten"

Als 4-jarig meisje vluchtte Noëllah (21) vanuit Rwanda naar Nederland. In haar tienertijd belandde ze in een depressie. Ze leefde met een masker op. Noëllah leefde in de wereld en zocht naar liefde bij jongens. Ze twijfelde nooit aan het bestaan van God, maar besefte zich niet wat het evangelie voor haar kon betekenen. Na een gebed van een gastpredikant veranderde haar leven. Bij Stichting HeartCry deelde ze onlangs haar getuigenis.

Toen Noëllah ongeveer 5 jaar oud was, ging zij naar Nederland. In de kerk en tijdens evangelisatie wilde ze haar leven aan Jezus geven. "De volgende dag zag ik hier geen vruchten van. Ik leefde in de wereld en deed vanalles tegen God." Rond haar 13e verhuisde het gezin naar België. Hier voelde Noëllah zich eenzaam, haar hart werd hard en ze maakte veel ruzie. Toen ze verhuisden naar Antwerpen leek de situatie te verbeteren. Ze leefde weer in de wereld. "Na een tijdje begon ik mij weer enorm alleen te voelen. Zo belandde ik in een depressie."

Ware ik
Bij anderen deed Noëllah haar masker op en maakte ze veel grappen. Wanneer ze 's avonds alleen was kon ze echt haar ware ik laten zien. "Ik voelde mij eenzaam. Dan bad ik altijd tot God en vroeg ik Hem of Hij mij wel zag staan." Ze zocht naar liefde die ze van mijn ouders niet kreeg bij jongens. De relatie met haar vader was niet zo goed. "Ik heb nooit echt getwijfeld of God bestond, maar ik besefte mij nooit wat Hij voor mij kon betekenen."

Toen kwam er een dieptepunt. Noëllah was als kind misbruikt in Rwanda, maar had dit verdrongen. "Ik kon niet geloven dat het gebeurd was. Later vertelde mijn middelste zus mij dat zij hetzelfde had meegemaakt." Toen wist ze zeker dat ze het niet had verzonnen. "Met wat mij was aangedaan rechtvaardigde ik mijn zonden." Opnieuw zette ze haar masker op en zweeg ze over wat er was gebeurd."

Klaar met leven
Op een zondag sprak er een gastspreker in de kerk. "Die zondag lukte het mij niet meer om mijn masker op te zetten. Ik was zo klaar met het leven en ik dacht over de dood." De predikant sprak, maar Noëlle luisterde niet omdat ze bezig was mijn tranen te bedwingen. Hij zei dat er iemand in de gemeente was die moest weten dat Jezus haar vasthield. "Ik bleef met mijn trotse hart en mijn masker ontkennen dat het over mij ging." Tijdens het koffiedrinken probeerde Noëlle het oogcontact met de predikant te vermijden. Hij zag dit en kwam bij haar zitten. Hij vroeg of ze gelukkig was. Noëlle zei van wel en verschool zich weer achter haar masker. "Hij zag dat het niet waar was en vroeg of hij voor mij mocht bidden."

"Na die dag heeft God mij als een liefdevolle vader bij de hand gepakt in mijn herstelproces." Noëllah heeft haar masker afgezet. Ze zit nog steeds in een herstelproces, maar gelooft dat God onze harten kent. "Wanneer je jouw hart geeft aan God gaat hij als een liefdevolle vader met jou mee in het proces van genezing en herstel." Nu verkondigt ze het evangelie onder jongeren met depressieve gevoelens en zelfmoordneigingen in België. Samen met haar zus volgt Noëllah een Bijbelschool. Hier worden zij gediscipeld om uitgezonden te worden in België. Haar getuigenis sluit ze met de mooie woorden: "Alle eer aan God."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.