seculier
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 februari 2020 door Patrick Goede

'Het meest katholieke land' verlaat massaal de kerk maar herontdekt geloof

Ierland was lange tijd zo'n beetje het meest katholieke land ter wereld. Maar in zeer korte tijd zijn de kerken leeg gelopen en is het land nu misschien wel het meest seculiere land ter wereld. Veel kerken staan leeg en worden afgebroken. "Het was een enorm culturele godsdienst, je was katholiek omdat je Iers was, die twee waren synoniemen", zegt Nick Park, directeur van de Evangelische Alliantie in Ierland.

Het aannemen van wetten voor abortus en het homohuwelijk brachten de ontkerkelijking in een stroomversnelling. Volgens sommige geestelijken was de strijd om de gelovigen in Ierland zelfs helemaal verloren. "We waren erg arrogant als kerk maar zijn nu een minderheidskerk", zegt Paddy Monaghan van het 'Evangelisch katholiek verbond'. 

Communisme
Toch gloort er hoop aan de horizon. De grootste kerk van Ierland is nu een Roemeense pinkstergemeente, Betania. "De Bijbels die in de tijd van het communisme naar Roemenië werden gestuurd komen nu terug", zegt voorganger Valerian Jurjea positief. Er wordt nu een nieuw kerkgebouw neergezet van 5,5 miljoen dat ruimte kan bieden aan 1500 gemeenteleden. 

Ook veel Afrikaanse kerken in het land groeien. Daarnaast gelooft nog steeds "zo'n 70 procent van de jongeren in Ierland in Jezus Christus" volgens pastor Sean Mularkey. "Toen we bij de keel gegrepen werden door religie en institutionalisme was er niet veel leven, maar nu de kerken over de grond kruipen is er een zee aan mogelijkheden",zegt de pastor van St. Mark's Church in Dublin volgens CBN News.

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.