echtscheiding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 februari 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik heb mijn zonde beleden en heb nu spijt van mijn tweede huwelijk'

'Ik ben ruim 10 jaar geleden gescheiden van mijn toenmalige man vanwege door hem gepleegd overspel. Enkele jaren daarna ben ik opnieuw getrouwd met mijn huidige man. Mijn huidige huwelijk is een grote teleurstelling en terugkijkend had ik deze stap niet moeten zetten', laat een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

De vragensteller vindt de echtscheiding die heeft plaatsgevonden 'een grote zonde'. 'Had ik toen toch God gebeden om wijsheid voordat ik de stap tot scheiden nam, dan was alles zo anders gelopen. Maar ik heb mijn eigen wil gedaan door te scheiden. En nu heb ik daar verschrikkelijk spijt van. (...) Ons huwelijk is niet een huwelijk zoals God het heeft bedoeld en ik houd niet meer van hem. Ik probeer Gods wil te zoeken in deze moeilijke situatie, maar ik kom er maar niet uit.'

"Allereerst was het niet verkeerd om te scheiden van je eerste man", onderstreept ds. R. W. van Mourik in zijn beantwoording. "Overspel van hem had jullie huwelijk gebroken en dan kan en mag er gescheiden worden. Dat er een weg terug zou zijn is op zich wel waar, maar niet omdat je schuldig bent aan het scheiden en het daarom goed zou moeten maken. Dat zou overigens eerder van zijn kant moeten komen dan van jouw kant.

Dat er desondanks gevoelens van schuld zijn is niet vreemd. Als je je leven terugkijkt zijn er altijd gevoelens dat je dingen beter had kunnen doen. Gelukkig dat je de weg naar God kent en weet van belijdenis van schuld, waardoor er ook sprake mag zijn van vergeving. Het probleem zit echter nog dieper want het tweede huwelijk heeft geen verbetering gegeven ten opzichte van het eerste huwelijk. Dat maakt het zeer complex voor je."

De hervormde predikant geeft de vrouw het volgende mee: "Je spreekt niet voor niets over een kruis. (...) Maar dat kruis mag je dragen achter Christus aan. Dan wordt de last licht en het juk zacht. In de tweede plaats mag je verwachting hebben dat je huidige man ook tot geloof kan komen. Zoals het bij jezelf mocht plaatsvinden, kan het ook bij hem. Wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God."

Van Mourik vindt het bijzonder om te lezen dat de vragensteller in alles 'Jezus wil volgen'. "Wie zo leeft, mag hoge verwachting van God hebben die kracht geeft naar kruis en gebeden wil verhoren."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

A
Wie vraag en antwoord op Refoweb.nl leest kan m.i. niet anders zeggen dan dat het antwoord van de predikant on-Bijbels is. De predikant zegt: "Overspel van hem had jullie huwelijk gebroken en dan kan en mag er gescheiden worden." Dat is in het licht van de Bijbel een onjuiste visie. De vrouw heeft wel degelijk terechte schuldgevoelens gekregen m.b.t. het scheiden van haar eerste man. Ze zegt zélf ook vergeving van God te ervaren! Dat neemt hij niet serieus. De vrouw ziet het beter dan de dominee, die haar helaas niet echt helpt.
J
Idd, God wil alles wat niet goed is herstellen. Hij is een liefdevolle Vader. Je leert van je fouten, maar er is ook vergeving. Ook voor jezelf. Je mag alles loslaten en vertrouwen dat God het beste met jou voorheeft. Wat gunnen wij onze kinderen, ook het beste toch? Zij maken ook fouten. God houdt nog veel meer van jou, dan jij ooit van je eigen kind kunt houden, dan mag je geloven dat Hij herstel wil brengen en dat je je daar aan vast mag houden.
S
Het scheiden mocht in dit geval. Hopelijk is ze niet vanuit het misverstand dat scheiden in dat geval ook niet mocht, met een ongelovige man getrouwd.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.