carnaval
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 februari 2020 door Nienke Alblas

Ds. Otto Grevink: "Carnaval is een feest van onze cultuur, maar niet per se van de christelijke cultuur"

Op een openbare basisschool in het Gelderse Zevenaar vieren ze dit jaar een 'verkleedfeest' in plaats van carnaval. Het feest valt volgens de school onder de katholieke traditie. Omdat de school geen geloof aanhangt krijgt het feest hier een andere naam. Otto Grevink schrijft in een artikel op MijnKerk.nl dat de Zevenaarse basisschool de plank niet verder mis had kunnen slaan. "Carnaval is nooit een feest van de kerk geweest, maar juist voor iedereen."

Verboden feestdag
Tijdens Carnaval zou je simpele buurman ineens Prins Carnaval kunnen zijn. Het volk bepaalt. Zo wordt er spot gedreven met de gevestigde macht. Vroeger was dit de kerk. Carnaval zoals we dat nu vieren was vroeger dan ook streng verboden. Het werd in besloten kring gevierd. Hierom was Carnaval tot laat in de 20e eeuw niet zo populair. Pastoors hadden geen zin in een uitbundig feest en zaten hiermee in hun maag. Het feest werd niet door de kerk gevierd. Er waren meer niet-christelijke feesten die in Nederland werden gevierd.

Voor iedereen
Carnaval is een feest van onze cultuur, maar niet per se van de christelijke cultuur. Het beroep van de openbare school in Zevenaar op de openbare identiteit zou moeten pleiten om het juist wél te vieren. Het is namelijk een feest van het volk, los van de kerk of andere orde. Het feest is los ontstaan van de kerk. Dit betekent echter niet dat je als christen niets met het feest te maken mag hebben, volgens Grevink. 

Kunnen christenen aansluiten bij de cultuur?
Volgens Otto Grevink biedt Carnaval een kans om als christenen aan te sluiten bij onze cultuur. Hij moedigt ons aan om met een knipoog naar onze eigen tradities te kijken. De feestdag zet machthebbers te kijk. Iets wat Jezus ook deed. Jezus draaide regelmatig de rollen om, zo zullen de eerste de laatste wezen. "Dat is pas reden voor een feestje. Fijne Carnaval, iedereen!"

Lees het volledige artikel

Reacties

T
Voor zover ik iets van het carnaval weet, het begrijpen lukt mij niet, is Jezus juist de gene die daar gemeden wordt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.