Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 februari 2020 door Lukas ten Napel

Hoe ds. Arie van der Veer invulling geeft aan de veertigdagentijd en zich voorbereidt op Pasen

"Ik ben al jaren gewend om korte meditaties te schrijven en die concentreren zich met name op de lijdenstijd." Een mooie gelegenheid voor ds. Arie van der Veer dus om dit jaar voor het eerst een bijdrage te mogen leveren aan de Veertigdagenkalender van Tear. De EO-presentator schreef een aantal overdenkingen aan de hand van het thema dat dit jaar aan de kalender verbonden is; ‘Veertig dagen bergopwaarts’ en behandelt daarin de Bergrede. CIP.nl sprak met de predikant over zijn bijdrage en de veertigdagentijd.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Volgens de predikant is de kalender van Tear er niet een als alle andere: "Sinds een aantal jaar wordt er in onze kerk gebruik gemaakt van deze veertigdagenkalender die jaarlijks verschijnt. Naast de gebruikelijke overdenkingen wordt er door middel van de kalender aandacht gevraagd voor het werk van Tear. Deze organisatie roept mensen op om op te staan tegen armoede en onrecht; een onderwerp dat ons christenen ontzettend aanspreekt."

Van der Veer vervolgt: "We willen het Evangelie handen en voeten geven en de veertigdagentijd is dan ook een prachtige gelegenheid om aandacht te vragen voor dit onderwerp. In de loop der jaren zie je dat, met name, jonge gezinnen meer bereid zijn om te offeren voor diaconale projecten. Dit geldt, kijkend naar onze gemeente, in het bijzonder voor het werk dat Tear doet. In deze tijd van bezinning is het belangrijk om meditatief bezig te zijn en tegelijkertijd aandacht te vragen voor wat er nog mis is in deze wereld en waar hulp geboden moet worden."

De berg op en de berg af
De predikant schreef een aantal overdenkingen over de Bergrede, die in Mattheüs beschreven staat. Jezus gaat met een grote groep mensen de berg op om hen ‘een nieuwe wereld’ te laten zien. ‘God geeft een nieuwe wereld’ is dan ook het thema dat Van der Veer behandelt aan de hand van de Bergrede. "De thema’s die aan bod komen, richten zich op de persoonlijke ontmoeting met God. Ik heb al tig keren over de Bergrede gepreekt en het viel me nu op dat Mattheüs beschrijft hoe Jezus de berg opging en het moment dat Jezus berg afgaat, wordt eveneens genoemd.

Alle Bijbelse figuren die je in de kalender tegenkomt, hebben op een bepaalde manier een ontmoeting met God. Zo ging Jezus vaak de berg op om te bidden. God ontmoeten; het is mooi om je in de veertigdagentijd hierop te bezinnen. Dat betekent dat je de berg op moet, net als Jezus, maar dat betekent tegelijkertijd dat je daarna weer van de berg af moet gaan. Je gaat als christen weer het gewone leven in. Hoe doe je dat? Voor een dominee vormt de Bergrede een mooie lijn om de mensen daarbij te bepalen."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Persoonlijke ontmoeting met God
Tear vroeg alle auteurs die meewerkten aan de Veertigdagenkalender om ook te vertellen over een persoonlijke en bijzondere ontmoeting met God. Van der Veer vertelde hen het volgende: "Mijn leven was de laatste vijftien jaar een varen door een hoge zee met een lange reeks van ziekten en verdriet. Je kunt dat dieptepunten noemen, maar ook hoogtepunten…" Het feit dat de presentator voor de derde keer gediagnosticeerd is met kanker is dan ook verbonden met de veertigdagentijd: "Niemand verlangt naar een hoge zee en niemand wil te maken krijgen een ziekte als kanker. De veertigdagentijd is ook een periode om na te denken over de kwetsbaarheid van het leven. Niet iedereen wordt oud. Jezus werd maar 33 en Zijn leven werd bestempeld door het lijden, vooral in Zijn laatste dagen op aarde.

Het is moeilijk om een lijdensweg als ziekte mee te moeten maken. Tegelijkertijd is het een rijke tijd; littekens worden medailles. Ik kan de momenten aanwijzen waarop God me heeft geholpen en me zo erdoorheen heeft geloodst. Op het moment zelf zie je dat niet altijd, maar ik heb verschillende keren na een ziekenhuisbezoek vol verwondering weer naar buiten mogen gaan. Je kan proberen om die verwondering over te dragen aan de gemeente, in het bijzonder in de aanloop naar Pasen."

Gezegende periode
De veertig dagen die voorafgaan aan Pasen kunnen volgens Van der Veer vooral een mooie tijd vormen. "In mijn geval doel ik dan op het maken van preken en overdenkingen en ook het zoeken naar bijpassende muziekstukken kan bijdragen aan en prachtige periode. Vroeger was ik niet gewend om de veertigdagentijd te houden. Ik was gewend aan de lijdenszondagen. Die zijn niet verdwenen, maar er zijn als het ware lijdensweken bij gekomen. Wij hebben in onze kerk de laatste week van de veertigdagentijd elke dag een bijeenkomst in de kerk waarbij we stilstaan bij Pasen. Als je deze dagen actief invult, zijn het vooral gezegende dagen."

Bestel hier de veertigdagenkalender van Tear

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.