Ds. H. Liefting
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 februari 2020 door Jeffrey Schipper

Wat is er mis met het welvaartsevangelie? Ds. H. Liefting geeft antwoord

"Jezus zei niet zomaar dat we dagelijks ons kruis op ons moeten nemen, onszelf moeten verloochenen en Hem moeten volgen." Dit vertelt ds. H. Liefting. De hervormde emerituspredikant geeft in de vragenrubriek van Refoweb.nl antwoord op de vraag wat er mis is met het zogenaamde welvaartsevangelie.

"Volgens het welvaartsevangelie is het Gods wil dat Zijn kinderen hier op aarde altijd delen in rijkdom en voorspoed; in materiële zegeningen en in gezondheid", antwoordt Liefting. "Succes gegarandeerd, vooral als je maar flink doneert aan de predikers en hun organisatie!"

Liefting verwijst naar het gebed van Jabes uit 1 Kronieken 4:9-10. "Het gebed van Jabes is echter helemaal geen gebed om rijkdom en succes. Het is een geloofsgebed. God had in Ex. 23 en Deut. 19 aan Israël beloofd dat Hij al de inwoners van het land Kanaän in hun hand zou geven. Maar ze moesten ze wel verdrijven. En dan zou heel Kanaän van hen zijn. En dan lezen we in Richteren 1 dat ze dat niet doen. Met als gevolg dat de Kanaänieten voor hen tot een valstrik worden.

De Heere had hun een land beloofd, om daar heerlijk onder de wijnstok en de vijgenboom te kunnen zitten, maar dat werd verhinderd door hun ongehoorzaamheid aan God. En dan heeft Jabes dat door. Prachtig hoe hij vervolgens bidt of God er voor wil zorgen dat Zijn beloften alsnog in vervulling mogen gaan. Hij pleit op Gods belofte, om in vrede in het beloofde land uit Gods hand te mogen leven. Dat is heel iets anders dan rijkdom e.d. te claimen.

Prachtig ook hoe de Heere Zijn volk in de woestijn iedere dag voedde met manna en water uit de steenrots. Precies genoeg om de reis te vervolgen. In 1 Tim. 6:8 worden we opgeroepen tevreden te zijn met voedsel en kleding. We worden daar zelfs gewaarschuwd tegen rijkdom, want als we rijk willen worden, zullen we, zo lezen we, in verzoekingen en strikken terecht komen, die ons doen wegzinken in verderf en ondergang.

Dit soort teksten wordt door welvaartspredikers bewust buiten beschouwing gelaten. Ze beloven een hemel op aarde, in plaats van een weg van vreemdelingschap. Jezus zei niet zomaar dat we dagelijks ons kruis op ons moeten nemen, onszelf moeten verloochenen en Hem moeten volgen. En dan te beseffen dat Hij, de Zoon des mensen, niet eens een plekje had om Zijn hoofd neer te leggen..."


Welvaartsevangelie
- Zo krijgen pinksterkerken mensen zover 10 procent van hun jaarsalaris af te staan
- Marten Visser reageert op welvaartsevangelie en manipulatie: "Er moet geen krampachtige bescherming van voorgangers zijn"
- Het geven van tienden: wat zegt de Bijbel nu eigenlijk? De voors en tegens!
- Het gevaar van het welvaartsevangelie
- Verplicht tienden geven in de kerk: hoe zit dat en wat zegt de Bijbel?
Meer over Welvaartsevangelie »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
Helemaal mee eens ik heb er ook in gezeten en mijn partner en haar zus doen het nog steeds. Ze zijn gemanipuleerd en gehersenspoeld en denken dat ze God gehoorzamen terwijl het rebellie is naar God toe. Ze hebben hulp nodig het maakt ze kapot en het huwelijk
L
Hopelijk blijft deze onzin beperkt tot de V.S.! Of zijn er in Nederland reeds volgelingen?
S
De tegen-argumentatie klopt niet, hoewel ik het zelf ook niet met het welvaartsevangelie eens ben.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.