al-Shabaab
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 februari 2020 door Jeffrey Schipper

Twee christenen gedood in Kenia na weigeren opzeggen islamitische geloofsbelijdenis

Twee christenen zijn vorige week om het leven gebracht in Kenia nadat zij weigerden om de islamitische geloofsbelijdenis te citeren, schrijft The Associated Press. Ze werden in een bus gedood door extremisten van de islamitische terreurgroep al-Shabaab.

Dit nieuws is bevestigd door Haji Abass, eigenaar van het Keniaanse busbedrijf Moyale Raha. Hij zegt dat buspassagiers zijn aangevallen in de buurt van de grens met Ethiopië en Somalië. De bus was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De terroristen beschoten de bus en verwondden de buschauffeur. Nadat de bus in een greppel terecht was gekomen zouden de passagiers door de extremisten naar buiten zijn gelokt. Twee christenen en een moslim zijn vervolgens om het leven gebracht. Twee anderen raakten gewond.

De twee gedode christenen zijn Peter Kilnozo Musili en Kevin Onyango. Volgens International Christian Concern (ICC) zijn ze geëxecuteerd nadat ze de islamitische geloofsbelijdenis, de sjahada, niet konden citeren. De islamitische Abdi Abinoor werd gedood omdat hij probeerde om de christenen te beschermen.

Het gebeurt vaker dat christenen in soortgelijke omstandigheden door radicale moslims worden gedood. Vorig jaar kwamen 11 christenen om het leven toen eveneens een bus door al-Shabaab werd overvallen. Wie de islamitische geloofsbelijdenis niet wilden of kon opzeggen werd gedood. Lees ook: 'Elf christenen gedood bij busaanval in Kenia'.

Al-Shabaab is verbonden met al-Qaida en pleegt al jarenlang aanslagen op Keniaanse christenen en kerken. De aanslagen vinden vooral plaats in het grensgebied met Somalië. In april 2015 bestormden al-Shabaab strijders de universiteit in Garissa. Ze scheidden de christenen van de andere studenten en 147 christenen werden gedood. Kenia staat op plaats 32 van de Ranglijst Christenvervolging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.