Eindtijdconferentie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 februari 2020 door Arrowz

"Als je beseft dat God zijn heilsplan heeft volbracht en onder ons woont, dan is er geen enkele scheiding meer"

De eindtijd is een onderwerp wat veel christenen bezighoudt. De organisatie Arrowz organiseerde afgelopen jaren dan ook verschillende conferenties over dit thema. Zaterdag 29 februari is er een nieuwe conferentie, de Open Hemel Eindtijdconferentie. Een vooruitblik met Jeroen Koornstra en André Wolthuis.

De eindtijdconferentie van 2018 en 2019 heeft deelnemers de ogen geopend voor een radicaal andere kijk op de eindtijd. Wat is de samenvatting van die vernieuwde visie?
"De kern van de visie, die wereldwijd steeds meer onder de aandacht komt, en nu ook in Nederland, is dat veel van toekomstprofetie reeds haar vervulling heeft gehad. De eindtijd, het laatste der dagen, en het laatste uur liggen achter ons. Al die begrippen houden verband met de overgang van het oude verbond naar het nieuwe verbond. Jezus heeft het nieuwe verbond gesloten en gerealiseerd."

Angst werd geloof, pessimisme positivisme in die conferenties. Wat veranderde er bij de deelnemers?
"Waar mensen eerder huiverig waren voor de toekomst en angstig nieuwsberichten volgden, is er nu rust gekomen. Vanuit de wetenschap dat de beloofde “grote verdrukking” al in de eerste eeuw werd meegemaakt, is er het volle vertrouwen in een toekomst waar Gods belofte werkelijkheid wordt. Zijn heerschappij kent geen einde en wordt steeds meer zichtbaar in deze wereld. Dit zet heel veel mensen vrij van angst voor de toekomst."

De ware opstanding is het eerste thema. Waar gaat dat over?
"De leer van de opstanding uit de doden behoort tot de kern van het christelijke geloof. Veel gelovigen hebben bij de opstanding het beeld van graven die openbreken en overleden heiligen die eruit omhoogvliegen. Naar de hemel natuurlijk. Wat wordt vergeten is dat die gestorven gelovigen al in de hemel waren… Van begraven of gecremeerde lichamen blijft weinig over, dus hoe worden die verheerlijkt?
Paulus wijst op de laatste vijand, dat is de dood, die door Jezus overwonnen wordt. De vraag is wat dit met ons lichaam te maken heeft. De traditionele uitleg roept meer vragen op dan hij beantwoordt. In het licht van Gods hele heilsplan krijgt de opstanding van de doden een duidelijke betekenis."

Een tipje van de sluier: waar schiet de traditionele uitleg tekort?
"De traditionele uitleg plaatst ons leven in een tussenfase. Jezus bracht dan wel vernieuwing, maar dat is niet compleet. Daarmee wordt te kort gedaan aan het verlossingswerk van Jezus Christus. Feitelijk wordt geloofd dat Jezus half werk geleverd heeft en de échte overwinning en verlossing nog moet plaatsvinden in een onbepaald verre toekomst."

André Wolthuis spreekt over tijdsbepalingen van gebeurtenissen. Je kan daar je eigen betekenis aan geven, maar dat is verkeerd, zeggen jullie. Wat is de goede manier om hier mee om te gaan?"
"Een goede manier is (en die geldt bij het lezen van de hele Bijbel) om steeds na te gaan wat de schrijver van een Bijbelboek bedoelde. We rekenen bij tijdsbepalingen niet vanuit het jaar 2020, maar verplaatsten onszelf als het ware naar de tijd dat de tekst geschreven is. Als je je inleeft in de situatie van die tijd en rekening houdt met de aanleiding, het doel, de doelgroep én de verwachting die schrijver en lezers hadden dan kom je echt tot andere inzichten met verstrekkende gevolgen."

Wat is een verrassend inzicht dat Wolthuis met de bezoekers zal delen op dit gebied?
"Wie de eindtijdteksten door de bril van de oorspronkelijke lezer en luisteraar begint te bestuderen, ontdekt al snel dat ‘niets is wat het lijkt, totdat je beter kijkt’. Belangrijke Bijbelthema’s en doctrines komen in een nieuw daglicht te staan, maar het belangrijkste is wel het diepe besef dat zich van je meester maakt: God is hier in volheid en Hij wil wonen onder zijn volk."

Al deze onderwerpen brengen vrijheid en openheid in de relatie met God, zeggen jullie. Hoe komt dat?
"Als je beseft dat God zijn heilsplan heeft volbracht en onder ons woont, dan is er geen enkele scheiding meer. God is hier op aarde."

Waar gaat jullie verlangen naar uit op deze dag?
"We verlangen ernaar om samen door het onderwijs te ontdekken wat Jezus heeft volbracht, en Gods nabijheid te ervaren als we de ruimte nemen om Jezus en de Vader te aanbidden."

Ook naar de conferentie?

Reacties

X
Het is volbracht. Maar nog niet voltooid.
Het klinkt mooi wat verkondig wordt, maar het is de halve waarheid en daarom misleidend. Met Jezus is het nieuwe verbond gekomen, en Hij heeft Zijn aandeel gebracht door Zijn offer aan het kruis en Zijn opstanding! Maar wij hebben nog een strijd te voeren tegen demonische machten in de hemelse gewesten. Kijk naar wat Paulus erover schrijft. Bovendien zijn nog niet alle volkeren bereikt.

En helaas is God nog niet in volheid hier aanwezig want vele christenen zijn nog lang niet vol van de Heilige Geest en doen nog niet de werken die Jezus deed.
M
Ik zou zeggen: lees het boek eens van Jeroen Koornstra, ‘Het einde van de eindtijd’ en verdiep je in de teksten die daar worden aangehaald en uitgelegd. Het is té kort door de bocht om zo’n opmerking/reactie te plaatsen als je verder niet weet en onderzocht hebt hoe preteristen over veel thema’s denken, en hoe ze zover gekomen zijn. Als je het gelezen hebt en daarbij ook zelf een open mind hebt, kun je er wellicht anders over denken dan je nu doet. Besef ook dat er meerdere visies op de eindtijd wereldwijd bestaan, futurisme is er maar een van.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.