Timzingt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 februari 2020 door Jeffrey Schipper

Geestelijke superpower van evangelische christenen ontneemt Timzingt ademruimte

Het vast-en-zeker-geloof van evangelische christenen intimideert zanger Timzingt nogal. Dit schrijft hij in een column voor EO Visie. "En hun geestelijke superpower ontneemt me vaak lucht en ademruimte." Tegelijkertijd bewondert de columnist hun trouw en geloof, voegt hij toe.

Hij schrijft dit naar aanleiding van een recente blogserie van opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek over de evangelische beweging. In de artikelenreeks legde hij uit dat deze christelijke subcultuur vanuit een trauma is ontstaan. "De evangelische beweging is ontstaan vanuit een ondragelijk gevoel; de opkomende vrijzinnigheid. 'Dit nooit! Hier moeten we ons tegen verzetten!'", schreef Matthijs. "Dit trauma; het ondragelijke gevoel van geloofsonzekerheid heeft ervoor gezorgd dat wij ons als overcompensatie aan de absolute zekerheid hebben vastgeklampt."

"Kijkend naar de evangelische beweging zou je kunnen stellen, dat wij helaas in de jongerenfase zijn blijven steken", stelt de opiniemaker. Volgens hem wordt het tijd dat de evangelische beweging volwassen wordt en dus ook ruimte geeft voor het uiten van geloofstwijfels en stellen van kritische vragen. "Net als wanneer Jakob zijn ‘trauma’ Esau ontmoet en er een omhelzing plaatsvindt, zo zullen we onze angst voor geloofsonzekerheid moeten omhelzen."

"Heeft Matthijs gelijk?", vraagt Timzingt zich af. "En als er een collectief trauma is, is dan een collectieve therapie niet op zijn plaats? En wie heeft de wankele moed therapeut te zijn? Ik zeg het maar met kleine vraagtekens. Gemakkelijke antwoorden zijn er even niet."

Lees hier de volledige column van TimZingt.

Lees ook:
- De evangelische beweging gedraagt zich als tieners op een middelbare school - hoe kan dat?
- Johannes beschrijft 3 geloofsfasen: is de evangelische beweging in de jongerenfase blijven steken?
- Hoe het verhaal van Jakob de evangelische beweging verder kan helpen: durven wij te gaan wankelen?

Reacties

C
Betreft het trauma heb ik geen idee.

Ik heb wel vanuit de bijbel gezien een ander beeld van Geestelijk volwassen zijn.

Worden de kinderen juist niet geprezen om hun eenvoudig geloof en vertrouwen?

Worden degene die maar blijven twijfelen over de basis van het evangelie juist niet opgeroepen om door te groeien naar volwassenheid, te gaan naar het vaste voedsel?

Niet dat twijfelen niet mag, het overkomt je, maar telkens bezigblijven met de basis vragen zodat je aan de rest niet toekomt, is dat volwassen zijn?

F
Helemaal mee eens Clemens. Het is in het post modernisme blijkbaar niet meer toegestaan nog geloofszekerheden te hebben. Dat wordt er sinds de "verlichte" jaren '60 wel bij ons ingehamerd.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.