Sprinkhanenplaag Oost-Afrika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 februari 2020 door ZOA

Oost-Afrika wordt geteisterd door een plaag van Bijbelse proporties

Oost-Afrika wordt geteisterd door een sprinkhanenplaag. Acute hongersnood dreigt nu sprinkhanen de velden kaalvreten, net voor het oogstseizoen. De Secretaris-generaal van Verenigde Naties, António Guterres, noemde het een plaag van Bijbelse proporties. De grote zwermen woestijnsprinkhanen hebben de volledige oogst van veel boeren vernietigd. ZOA grijpt in zodat mensen niet omkomen van de honger.

We zijn er voor onze naasten in nood die lijden in deze gebroken wereld. We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen met jou kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. En hen ook daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden.

In Ethiopië zien duizenden boerengezinnen dat hun oogsten voor hun ogen worden opgegeten. De voedselzekerheid van veel boerengezinnen staat op het spel. "We móeten nu iets doen om deze mensen te helpen nu de oogst vernietigd is." Het is een oproep van René Vlug, hoofd Fondsenwerving en Communicatie en voormalig landendirecteur ZOA Ethiopië van ZOA op Groot Nieuwsradio. "We moeten er voor zorgen dat mensen deze klap kunnen opvangen, ze moeten gewoon overleven."

ZOA steunt getroffen boeren
ZOA ondersteunt de getroffen bevolking met voedselbonnen om op korte termijn deze klap te kunnen incasseren. Voor de langere termijn zorgt ZOA voor zaden zodat boeren in het volgende seizoen weer gewassen kunnen verbouwen.

Esther van Ravenhorst, ZOA Ethiopië: "Het is ontzettend triest, want juist de bevolking in deze gebieden heeft het al heel zwaar. Dit verslechtert hun levensomstandigheden en ze zullen nog meer last ervaren van de impact van droogte dit jaar."

Oorzaak van de sprinkhanenplaag is dat door klimaatverandering het afgelopen regenseizoen op het Arabische schiereiland natter en langer dan normaal was. Dat zijn ideale omstandigheden voor woestijnsprinkhanen om zich in een rap tempo voort te planten. Deze sprinkhanen zijn door een cycloon overgewaaid naar de Hoorn van Afrika, waar ze opnieuw door zware regenval ideale omstandigheden hadden om zich nogmaals op grote schaal voort te planten.

Enorme invasie
De invasie van de woestijnsprinkhanen is enorm. Noodhulp-coördinator Hielke Zantema van ZOA sprak bij EO-radio over een ramp die zelfs niet op overheidsniveau van één land op te lossen is: "Kun je hier überhaupt op voorbereid zijn? Dat juist deze mensen dit nu moeten meemaken raakt me heel erg en het motiveert me alleen maar meer om te zorgen dat deze mensen de hulp krijgen die ze verdienen."

Bestrijding beperkt mogelijk
De middelen om de sprinkhanenplaag te bestrijden zijn zeer beperkt. In bepaalde gebieden wordt er met kleine vliegtuigen over de landbouwgronden gevlogen om pesticides te sproeien. Gewone boeren kunnen dit niet betalen en het is de vraag of de overheid hier budget voor heeft, omdat het om een noodsituatie gaat.

Beluister hier het interview met René Vlug, hoofd Fondsenwerving en Communicatie.

Hulp is dringend nodig. Help je mee?

Reacties

M
Trump = trompet = bazuin

Oorlogen, en geruchten van oorlogen, denk o.a. aan Syrië, Midden-Oosten

Hongersnoden, veroorzaakt door sprinkhanen?

Pestilentien = coronavirus?

Aardbevingen…

Doch al die dingen zijn maar een beginsel der smarten. (Matth.24)

Tekenen om acht op te slaan.O
Knap staaltje eschatologische atletiek dat u daar uithaalt, broeder Michel.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.