Martin Brand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 februari 2020 door Groot Nieuws Radio

Martin Brand werkt bij het Leger des Heils: "Ik ben echt definitief klaar met kerkje spelen"

Martin Brand werkt sinds afgelopen zomer bij het Leger des Heils. Daar houdt hij zich bezig met de vraag hoe de boodschap van Jezus op een frisse en creatieve manier kan worden gedeeld. "Ik ben echt definitief klaar met kerkje spelen", zegt hij in gesprek met Groot Nieuws Radio.

Een van de projecten waar hij betrokken bij is, is ’t Huis, een plek waar mensen het geloof delen, zonder ruimte voor show. Martin Brand benadrukt dat dit geen aanklacht is tegen grote kerken. “Ik heb zelf jarenlang in grote gemeentes mogen dienen. Nog steeds sta ik bijna elke week ergens op een podium voor een grote groep mensen te zingen en te spreken. Dat heeft z’n functie. Maar als dat het enige is waar ik ben en functioneer, dan sla ik een grote rijkdom over. Ik zeg niet: nu gaan wij het een keer goed doen, maar er is wel meer. En dat zijn we in ’t Huis aan het beleven.

Het Leger des Heils is heel erg aanwezig in het echte leven. Ook zijn ze duidelijk in wat ze geloven en tegelijkertijd breed geaccepteerd en gewaardeerd door mensen die heel anders in het leven staan. Dat trekt me ontzettend aan."

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Reacties

M
Heel begrijpelijk wat Martin Brand hier vertelt. Het Leger des Heils zoekt de mensen op die ècht aan de rand van de samenleving leven. Zij verdienen echt respect als organisatie!

En dat al zo vele jaren! Ga eens een dagje meelopen dan zul je zien dat het geen eenvoudige taak is! Dan zie je wat de duivel kan verwoeste in een mensen leven.
W
Ik heb zo’n ontiegelijke hekel aan de uitdrukking ‘ kerkje spelen’. Wie denk je wel dat je bent, om een samenkomst van gelovigen, die in alle oprechtheid God zoeken, zo denigrerend te benoemen. Ik ben blij dat onze Heer andere bewoordingen gebruikt voor zijn gemeente (groot of klein), die bijeenkomt om Hem te zoeken en te aanbidden. Velen getuigen door de week van hun geloof, zorgen voor hun naasten, bezoeken zieken, doen voorbede, dat wordt meestal niet opgemerkt. Dat wordt niet rondgebazuind, maar wordt wel gezien door onze Heer. Kerk-zijn
Wat Martin zegt herken ik wel. Toch zegt het kerkje spelen meer over mensen dan over de Heere. Hoeveel kerken zijn strak georganiseerd en is er weinig ruimte voor een levendige inbreng. Een inbreng die bovendien is gebaseerd op wat de Bijbel zegt in Efeze 4. Waarom zie ik weinig meer terug van functionerende bedieningen zoals Herders, apostelen, profeten, evangelisten en leraren? Calvijn vond het niet meer nodig en liet het bij predikanten en ouderlingen. Maar zelfs Calvijn bepaalt niet de weg van hoe een gemeente mag en kan functioneren.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.