narcisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 februari 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik ben getrouwd met een man die bewezen narcistisch is'

'Eerlijk gezegd kan ik door de extra aandacht van mensen buiten mijn huwelijk, mijn huwelijk in stand houden. Dat klinkt heel raar, maar ik ben getrouwd met een man die bewezen (!) narcistisch is', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Het leven met hem is zo zwaar en op hem gericht, dat ik die aandacht van buiten koester. Wat zondig is, daar ben ik me terdege van bewust. Ik kan niet zonder een lieve mail, een opbeurend berichtje of inderdaad soms wat geflirt over en weer. Eigenlijk verlang ik naar een schouder, een man die 100 procent voor me gaat. Dan voel ik me gewaardeerd en geliefd, daar snak ik naar. (...) Ik voel me ondanks veel contacten van mensen eenzaam... wat moet ik?'

Ds. P. Roos geeft de vragensteller advies. "Van tevoren wil ik al aangeven dat ik de kans loop je verkeerd te adviseren", geeft de christelijke gereformeerde predikant aan. "Want je weet zelf het beste in welke moeiten je verkeert. Anderen kunnen dat nauwelijks goed inschatten.

Je man is ook door Hem op je weg geplaatst. Zolang het kan, ligt daar je roeping. (...) Verder nog iets: het huwelijk wordt vaak misverstaan. Het is natuurlijk geen romantisch avontuur, dat weet je zelf ook wel. Maar weet je ook dat het een opgave is, een roeping dus van Godswege, voor je kinderen, voor je man, voor jezelf? Paulus zegt dat de gehuwden verdrukking in het vlees zullen hebben. 

Als je sociaal bent aangelegd, waarom zoek je geen vriendinnen die immers ook veel voor je kunnen betekenen? Dat zou juist ook kunnen in de kring van je gemeente. Daar zullen vast en zeker mensen zijn, die je kunnen steunen."

Lees ook: Naomi is getrouwd met een narcist.

Zie ook: 'Wij worden geteisterd door een narcistisch familielid'.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Ik denk niet dat deze pastor begrijpt waar het om gaat, maar dat geeft hij zelf ook al wel aan. Getrouwd zijn met een narcist betekent dat je voortdurend het onderspit moet delven. Ook vriendinnen kunnen daarbij geen soelaas bieden. Een narcist zal ook hen de grond in boren.
O
Je man is ook door Hem op je weg geplaatst. Alleen dit wat hij zegt hier is al zo'n dooddoener. Was het maar echt zo dat men God zou vragen of dat die man of die vrouw de juiste is maar vaak maakt liefde en ook lust en of verlangen blind.
M
Als je psychisch mishandeld wordt, is dit net zo erg als lichamelijke mishandeling. Ik weet niet of dat dit in dit geval zo is. Weet niets van deze situatie, maar psychische mishandeling is óók mishandeling. Als een situatie zo is, dat je psychisch mishandeld wordt en er komt géén verbetering, dan mag je scheiden .
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.